A Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottság (BBBB) tagjai 10239 bortételt minősítettek a bizottság 2012. decemberi indulása óta lezajlott 169 bírálaton. A minták összesen 55 millió liter bort képviselve kerültek a szakértők elé. A bizottságok a vizsgált borok 9 százalékát, összesen 924 tételt utasítottak el minőségi probléma miatt.
A borbíráló bizottság eddigi munkáját bemutató adatokat Kulka Gábor, a BBBB titkára osztotta meg velünk annak kapcsán, hogy a bírált borok száma átlépte a tízezres határ. Mint elmondta, törvény írja elő, hogy csak olyan bort lehet közfogyasztásra forgalomba hozni, amit megfelelő szervezetek tételenként laboratóriumi és érzékszervi vizsgálat alá vetettek, ennek alapján minőségét megállapították, azt megfelelőnek minősítették. A laboratóriumi vizsgálatokat Budapesten végzik a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatalnál.
Az érzékszervi bírálatok egy része is a NÉBIH-nél zajlik, emellett az országban kilenc helyi borbíráló bizottság működik ezzel a feladattal. Nyolc közülük egy-egy borvidéket fed le az ország 22 borvidékéből, amíg a BBBB illetékessége a Balatoni Borrégiót alkotó összes borvidékre – Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüred-Csopaki, Balaton-felvidéki, Nagy-Somlói és Zalai – kiterjed.
A BBBB a borrégió hat borvidéke közül ötben egyaránt illetékes az OEM borok – vagyis oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott – és az OFJ borok – oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok (korábban tájborok) – esetében. A Balatonbolgári Borvidékről viszont csak az OFJ borok érzékszervi minősítése tartozik a Badacsonyban működő testülethez, az ottani OEM borok érzékszervi bírálatát Pesten végzik. Kivételt jelentenek a szűken vett somlói termékleíráshoz tartozó borok is, amik a Somló helyi bíráló bizottságánál kerülnek érzékszervi vizsgálatra.
A bíráló bizottságba a hegyközségek delegálnak az előírt képzettséggel rendelkező szakértőket. A jelenleg 131 fős keretből a bizottság titkára állítja össze egy-egy bírálatra az öt fős csoportot. A bírálók munkáját a működéshez helyet adó Badacsonyi Borászati Kutatóintézet segíti a szükséges feltételek megteremtésével.
Az indulás óta eltelt közel hét év során a bizottságok egy-egy alkalommal átlagosan 61 mintát kóstoltak meg, ezek mögött alkalmanként 3250 hl bor állt. Az 10.239 tételből 10.048 tétel volt csendes bor, 41 tétel pezsgő (OFJ:OEM=24 db : 17 db; 10 termelő), 150 tétel gyöngyözőbor (OFJ:OEM=131 db : 19 db; 42 termelő).
Az összes kóstolt bor 68 fajtából került ki. A borok 76 százaléka fehér, 11 százaléka rozé, 13 százaléka vörös fajta volt. Az összes 10 százaléka volt édes, vagy félédes.
A fehérborok közül 29% Olaszrizling, 11% Szürkebarát, 6% Chardonnay fajta volt, a házasított, cuvée borok aránya 12 százalék volt.
Rozék 25 százaléka Kékfrankos, 16 százaléka Cabernet sauvignon, 13 százaléka Pinot noir szőlőből készült, a cuvée borok részesedése 28 százalékos volt.
Vörösbor 22 százaléka volt Cabernet sauvignon, 14 százaléka Kékfrankos, 12 százaléka pedig Merlot. Itt a cuvée borok aránya 20 százalék volt.
A vizsgált borok 519 termelőtől származtak. A bortételt beküldő pincészetek borvidékenként: Balatonfüred-Csopaki borvidékről – 151 pincészet – 29%, Badacsonyi borvidékről – 134 pincészet – 25%, Balaton-felvidéki borvidékről – 86 pincészet – 17%, Nagy-Somlói borvidékről – 81 pincészet – 16%, Zalai borvidékről – 36 pincészet – 7%, Balatonboglári borvidékről – 19 pincészet – 4%, Balatoni régión kívüli borvidékről – 12 pincészet – 2%.
A hét év során a BBBB összesen 924 tételt utasított el minőségi probléma miatt. Az elutasított bortételek termékleírásonként a bírált minták számához viszonyítva az alábbiak szerint alakultak: Balaton-felvidék 13%, Nagy-Somló 11%, Káli 10%, Zala 9%, Balatonfüred-Csopak 9%, Badacsony 8%, Balaton OFJ 7%.
Az összes borhoz viszonyított 9 százalékos elutasítás jelentősen meghaladja a központi bírálatnál tapasztalható gyakorlatot. Ez talán nem a több problémás bort, hanem a szigorú bírálatot jelzi.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! A feliratkozással hozzájárul adatainak a hírlevél küldéséhez szükséges kezeléséhez.(Adatvédelmi szabályzatunkat és tájékoztatónkat itt olvashatja)