Gyenesdiás – Sok játék, finom sütemények, ételek adventi hangulatban

A süteményverseny díjazottjai és a zsűri tagjai - Fotó: Győrffy Árpád

Az idén is kitettek magukért a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület tagjai és segítőik. Két napon át gesztenyét, mézeskalácsot, süteményt, kolbászt sütöttek, halászlét főztek, játékokat, kézműves foglalkozásokat vezettek és árusították termékeiket, készítményeiket sokak örömére a Községházánál.

 

Az egyesület az idén már 13. alkalommal rendezte meg az Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár című rendezvényt, amit a közös munka és szórakozás mellett vendégcsalogató programnak is szánnak. A kétnapos rendezvény az idén is a korábban kialakult hagyományok szerint zajlott. Ahogy talán az is, hogy a szombat este az időjárás “hóviharral” ijesztgette őket. De ahogy a korábbi években, most sem tudta elrontani a jó hangulatot a kicsit rosszra fordult idő.

A program szombaton délután a “százszeletes” ünnepi torta felvágással, kiporciózásával kezdődött, majd megnyitotta “kapuit” a Pásztorház előtt kialakított Családi udvar, a Varázshangok Játszóház a Községháza nagytermében és persze a kézművesek, forralt bort és teát főzök, gesztenyét, vagy éppen kolbászt sütők is el kezdték kínálni portékájukat.

A tortát Suba Zoltánné és Koller Mária porciózta ki – Fotó: Finta Maya

 

A gesztenyesütők két napon át folyamatosan dolgoztak. A gázzal fémtepsiben sütött gesztenye mellett volt a füstöt is átengedő rostán faszénnel sütött hagyományos csemege is – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Családi Udvar egyik népszerű játéka volt a diótörő. A játékosnak a bottal össze kellett törni a csőből kiguruló diót. Apa most kicsit későn csapott le – Fotó: Győrffy Árpád

 

A különböző kézművesek mellett a helyi óvoda két csoportja is karácsonyi díszeket készített, amiket az óvó nénik kínáltak megvételre, hogy a befolyt adományokból a foglalkozásokat segítsék – Fotó: Győrffy Árpád

 

A játszóház kézművesműhelyében most is lehetett fenyővára való díszeket készíteni a kapott anyagokból – Fotó: Győrffy Árpád

 

De a közös játék is sokkal kellemesebb volt ebben a környezetben – Fotó: Győrffy Árpád

 

A legkisebbek és szüleik is megtalálták a nekik tetsző játékokat – Fotó: Győrffy Árpád

Hagyományosan a rendezvény első napján gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a Pásztorház előtt.

A vasárnapi program az idén a süteményversenyre nevezett alkotások bemutatójával kezdődött, hogy a zsűri mellett a közönség is megnézhesse még egészben mindegyik tortát, süteményes tálcát. A zsűri elnöke Czankáné Szalóky Szilvia, a szakmai vezető Bangó Edina volt. Rajtuk kívül még Somogyi Zoltán Max és Finta Maya segített az ítélkezésben.
A döntésük szerint torta kategóriában Varga Zoltánné és Makó-Hóbár Petra, szelet süteményben Torsa Beatrix és Dongó Zsófi, házias süteményben Varga Zoltánné, Pintér Lívia és Makó-Hóbár Petra, gyermek kategóriában Tóth András alkotott igazán elismerésre méltót. A különdíjak közül a legkülönlegesebben díszített sütemény díját Hefler Jenőné, a legkreatívabb sütemény díját pedig Ángyán Szilveszter kapta. (A díjazottak a vezetőképen)

 

A süteményeket természetesen az idén is kimérték a megfelelő mennyiségű tallérral rendelkező vendégeknek – Fotó: Győrffy Árpád

Mint Bangó Edina kérdésünkre elmondta, különösen finom volt egy mézeskalács torta, egy méteres kalács, volt egy olyan gesztenyés kocka, aminek annyira igazi gesztenye íze volt, hogy biztosan nem boltban vásárolták a hozzávalókat. Emlékezetes volt még számára egy vörösboros krémmel töltött muffin és egy látszatra nem sokat ígérő, de mégis egészen rendkívüli diós kocka.

A sütivásárral párhuzamosan vasárnap is kinyitottak az árusok, gesztenyesütők, ital és étel árusok, megnyílt a Családi udvar és Varázshangok játszóház, a Pásztorház korábban felfűtött kemencéjében elkezdődött a mézeskalácssütés, díszítés, és amit igazán sokan vártak, Hóbár Péter is begyújtotta a tüzet az üst alatt a karácsonyi halászlé főzéséhez.

 

Egy szerencsés találat a játékudvarban – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Pásztorház tisztaszobájában készül a mézeskalács tészta – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Pásztorház konyhájának kemencéjét jó előre felfűtötték, majd kihamuzták, hogy a helyén megsüthessék a megformázott tésztákat – Fotó: Győrffy Árpád

 

Mézeskalács díszítés a lehető legegyszerűbb módon, egy levágott sarkú zacskóból kipréselt cukros masszával – Fotó: Győrffy Árpád

 

A Pásztorház udvarán állították fel a halas konyhát, ahol ropogósra sütött paprikás lisztben forgatott halcsipszet is lehetett venni – Fotó: Győrffy Árpád

 

A rendezvény fontos része mindig, hogy Hóbár Péter halászlét főz, amiből sokan éthordóval is visznek a karácsonyi vacsorához. Pontyból, alaplével, passzírozással készítette az ünnepi ételt – Fotó: Győrffy Árpád

 

Az igazi élet persze a Községháza előtt megrendezett karácsonyi vásáron zajlott, ahol a sült gesztenye mellett forralt borral, teával, zsíros kenyérrel és természetesen sült kolbásszal is kínálták a vendégeket tallér ellenében – Fotó: Győrffy Árpád

 

Esti hangulat a házikókkal közrezárt téren – Fotó: Győrffy Árpád

A programból vasárnap sem maradhatott ki a tombolasorsolás. A rendezvény kellemes hangulatú beszélgetéssel, borozással, teázással zárult.

Győrffy Árpád

Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!

 

Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár