Az idén is kitettek magukért a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület tagjai és segítőik. Két napon át gesztenyét, mézeskalácsot, süteményt, kolbászt sütöttek, halászlét főztek, játékokat, kézműves foglalkozásokat vezettek és árusították termékeiket, készítményeiket sokak örömére a Községházánál.
Az egyesület az idén már 13. alkalommal rendezte meg az Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár című rendezvényt, amit a közös munka és szórakozás mellett vendégcsalogató programnak is szánnak. A kétnapos rendezvény az idén is a korábban kialakult hagyományok szerint zajlott. Ahogy talán az is, hogy a szombat este az időjárás “hóviharral” ijesztgette őket. De ahogy a korábbi években, most sem tudta elrontani a jó hangulatot a kicsit rosszra fordult idő.
A program szombaton délután a “százszeletes” ünnepi torta felvágással, kiporciózásával kezdődött, majd megnyitotta “kapuit” a Pásztorház előtt kialakított Családi udvar, a Varázshangok Játszóház a Községháza nagytermében és persze a kézművesek, forralt bort és teát főzök, gesztenyét, vagy éppen kolbászt sütők is el kezdték kínálni portékájukat.
Hagyományosan a rendezvény első napján gyújtották meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját a Pásztorház előtt.
A vasárnapi program az idén a süteményversenyre nevezett alkotások bemutatójával kezdődött, hogy a zsűri mellett a közönség is megnézhesse még egészben mindegyik tortát, süteményes tálcát. A zsűri elnöke Czankáné Szalóky Szilvia, a szakmai vezető Bangó Edina volt. Rajtuk kívül még Somogyi Zoltán Max és Finta Maya segített az ítélkezésben.
A döntésük szerint torta kategóriában Varga Zoltánné és Makó-Hóbár Petra, szelet süteményben Torsa Beatrix és Dongó Zsófi, házias süteményben Varga Zoltánné, Pintér Lívia és Makó-Hóbár Petra, gyermek kategóriában Tóth András alkotott igazán elismerésre méltót. A különdíjak közül a legkülönlegesebben díszített sütemény díját Hefler Jenőné, a legkreatívabb sütemény díját pedig Ángyán Szilveszter kapta. (A díjazottak a vezetőképen)
Mint Bangó Edina kérdésünkre elmondta, különösen finom volt egy mézeskalács torta, egy méteres kalács, volt egy olyan gesztenyés kocka, aminek annyira igazi gesztenye íze volt, hogy biztosan nem boltban vásárolták a hozzávalókat. Emlékezetes volt még számára egy vörösboros krémmel töltött muffin és egy látszatra nem sokat ígérő, de mégis egészen rendkívüli diós kocka.
A sütivásárral párhuzamosan vasárnap is kinyitottak az árusok, gesztenyesütők, ital és étel árusok, megnyílt a Családi udvar és Varázshangok játszóház, a Pásztorház korábban felfűtött kemencéjében elkezdődött a mézeskalácssütés, díszítés, és amit igazán sokan vártak, Hóbár Péter is begyújtotta a tüzet az üst alatt a karácsonyi halászlé főzéséhez.
A programból vasárnap sem maradhatott ki a tombolasorsolás. A rendezvény kellemes hangulatú beszélgetéssel, borozással, teázással zárult.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)