A korábbi szokásoknak megfelelően a halak az idén is bojkottálták az Alsóörsi Horgásznap halfogó versenyét, de a főzőversenyen így is finom ételek készültek, mert a résztvevők előre felkészültek nyersanyaggal.
Az alsóörsi önkormányzat és a Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVHE) 4. alkalommal megrendezett közös programja hagyományosan a strandon rendezett horgászversennyel indult szombaton reggel. A versenyre tizenkettő három-három fős csapat nevezését fogadták el, mivel a parton annyi versenyzőnek tudtak megfelelő körülményeket biztosítani.
A három órán át zajló csaliúsztatás eredményességét jelzi, hogy a győzelmet megszerző VVHE 3. csapata összesen alíg 2,425 kilogramm halat tudott kifogni, ami még a tavalyi 2,545 kilogrammtól is elmaradt 10 dekával. A második helyet a tavalyi győztes herendi Ponty TIM szerezte meg, a harmadikon a VVHE IV. csapat végzett.
Az egyéni győztes Zenyik Tamás összteljesítménye 1,685 kilogramm volt, amibe rendkívül nagy súllyal szerepelt a szintén általa kifogott legnagyobb hal, egy 1,1 kilogramm súlyú keszeg. A második legtöbbet fogó egyéni versenyző Kröbl Attila, a harmadik Kalász Nándor lett. A díjakat Hebling Zsolt polgármester és Tatai Lajos, a VVHE elnöke adta át.
A halfőző versenyt az idén a délutáni órákban rendezték, és a strand gyepe helyett a strand előtti parkoló lett a helyszíne. A Zsirai Tünde mesterszakácsból, dr. Bókáné Katona Tímea képviselőből és Ferenczy Gábor alpolgármesterből álló zsűri négy csapat öt ételét kóstolhatta meg.
A veszprémiekből álló Jeruzsálemhegyi Baráti Körcsapata Heiter Sándor vezetésével két étellel indult. Egy bakonyi betyáros pontypaprikást főztek pontyból laska gombával. Köretnek csalános zöldgaluskát készítettek. A másik étel egy kelt tésztás aranypikkely volt hallal töltve, tárcsán sütve. Ehhez szilva csatnit – hagymásan főzött szilvaszószt adtak.
Az alsóörsiekből, siófokiakból álló Dexion Halfőző Brigád versenyételként halászlét készített balatoni módra passzírozott alaplével ponty- és harcsaszeletekkel. Versenyen kívül maguknak, barátaiknak halat is grilleztek – tudtuk meg Bauer Gyula szóvivőtől.
A Falka Peca Egylet budapesti tagjai afféle fúziós halászlét készítettek, amiben keveredtek a balatoni és a bajai stílus elemei. A halakat egy gyáli sóderos horgásztóból hozták. A halászlét balatoni módra alaplével főzték harcsából, kárászból, törpeharcsából és pontyból. A halaknak azonban csak egy részét passzírozták le, a többi darabokban maradt. A bajaihoz tette hasonlóvá az is, hogy tésztával tálalták – mondta Faragó József.
Az Ahogy mi szeretjük csapat a VVHE tagjaiból verbuválódott. Balogh László vezetésével balatoni halászlét főztek balatoni halakból. Az alaplébe különböző keszegek mellett ponty került, a halszeleteket is egy 5,5 kilogrammos pontyból főzték bele. A halakat még korábban fogták. A halászlével a csapat egy évre elnyerte a verseny vándorserlegét.
A csapatok a nyersanyagvásárláshoz az idén is négyezer forint támogatást kaptak, amiért cserébe leveses étel esetén 15, egyéb étel esetén 10 adagot ki kellett osztaniuk az érdeklődőknek “alsóörsi pikkely” ellenében. A rendezvény hagyományos valutáját, az alsóörsi pikkelyt az idén is 500 forintért lehetett váltani.
Azok sem maradtak éhen, akiknek nem jutott a 60 adagnyi kóstolóból, mert az óvodai konyha dolgozói az idén is közel 300 adagnyi halászlét főzetek a résztvevők ellátására.
Az evés mellé az idén is játék társult. A pétfürdői “Fanyüvők játszóház” sok érdekes játékkal települt ki a parkoló asztaloktól szabadon hagyott részére. Fél négykor a kulturális program is elkezdődött. Elsőként Fábián Éva, a Kócbabák és Neoton Família egykori tagja mozgatta meg a gyerekeket igazán interaktív műsorával.
A folytatásban Dávid Roland és barátai, majd a MÉZ Zenekar és az Erin Sztepptánc Társulat, a Füred Dixiland Band és az exPa-Dö-Dös Falusi Mariann lépett fel. A horgásznap a Viktória Zenekar utcabáljával zárult.
Győrffy Árpád
Ha érdekesnek találta, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja másnak is!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)