Elképesztő körülményeket találtak a Nébih szakemberei a balatonboglári hajóállomáson lévő “Kikötő Falatozó” nevű büfében egy július 31-én tartott helyszíni ellenőrzés során – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal keddi közleményéből és a honlapján olvasható kapcsolódó adatokból.
Figyelem! A nyugalmat megzavaró szöveg és képek következnek!
A közlemény szerint az egységben több hűtőszekrény használatra alkalmatlan állapotban volt, vastag jégréteg borította, a rozsdás polcokon helyben lefagyasztott termékek sorakoztak. A büfében egyetlen kézmosó sem volt használható, az edények tisztítatlanok, több esetben rozsdásak voltak.
A Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette a büfé tevékenységét, miután a helyszíni ellenőrzést végző szakemberek megállapították, hogy a súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt a büfé élelmiszer-előállító, vendéglátó ipari tevékenység végzésére alkalmatlan – írják a közleményben.
A hatóság – a tevékenység korlátozásán túl – 120 tétel, részben lejárt, részben nem nyomon követhető terméket vont ki a forgalomból. A fellelt termékek között akadtak 2014-ben és 2016-ban lejárt minőség-megőrzési idejű, valamint nem nyomon követhető élelmiszerek, emiatt a szakemberek összesen 120 kifogásolt tételt vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból.
Az eljárás folyamatban van, a szabálysértések súlyát figyelembe véve, az ügyben milliós nagyságrendű bírság várható. A büfé valamennyi hiányosság kijavítását követően, csak az ismételt, kedvező eredményű hatósági szemle után kezdheti újra a tevékenységét.
Itt van videón is – csak az erősebb gyomrúaknak!
Az üggyel kapcsolatban a Nébih jogsértésekkel foglalkozó oldalán még az alábbiak olvashatók
“2018.08.06. – érintett termékkör: állati és növényi eredetű élelmiszer
Közzététel dátuma: 2018. augusztus 6.
Név/Vállalkozás megnevezése, címe: Radics János egyéni vállalkozó 8630. Balatonboglár, Hajóállomás,”Kikötő Falatozó”.
Termék: állati és növényi eredetű élelmiszer
Gyártási tételazonosító: 120 tétel forgalomból kivont élelmiszer tétel, ebből 49 tétel nem nyomon-követhető, 16 tétel fogyaszthatósági ideje lejárt, 52 tétel minőségmegőrzési ideje lejárt, 3 tétel erősen szennyezett volt.
Körülmények: A vendéglátó egységben a kézmosók használatra alkalmatlan állapotban voltak. Hűtők takarítatlanok, rozsdásak voltak, emiatt nem is záródnak megfelelően. A “Hűtő állapot nyilvántartó”-ban az utolsó bejegyzés 2017.08.01. napi. Az egység egész területe takarítatlan, az ajtók festetlenek, töröttek, főzőtér nyitott, oldalfala nádpadló, a helyiségbe a kúszónövények benőttek. Szakosított tárolás, – előkészítés nem megoldott. A vendéglátó egység főzőkonyháján keresztül lehet csak megközelíteni a tetőtéri lakást. Az italos hűtő radiátor részére, ami egyben a főzőtér rágcsálóirtó szer került felakasztásra. Az egységben az ügyfél nagy mennyiségű a működéshez nem szükséges tárgyakat halmozott fel (gyógyszert is), ami lehetetlenné teszi a takarítást is.”
A képek a Nébih vizsgálat során készített fotói
Ha tetszett, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja ismerőseinek is az írást!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)