Vasárnap zárult a Vonyarcvashegyi Boros Forgatag öt napos programja. A vonyarci rendezvények különösen népszerűek a borászatok körében, mert mindig jól fogyasztó vendégekre számíthatnak. A vendégek is szeretik a programot, mert megbízható minőséget kapnak visszafogott árakkal, és jók a műsorok is, ahogy a szomszédos települések borünnepein is.
Az időjárás esetleges rosszra fordulásától sem kell tartani, mert van elég fedett hely, hogy az eső elől behúzódjanak a programokhoz, borozáshoz. Néhány borászat képviselőjét arról faggattam, ezen a vidéken mit isznak, mit szeretnek mostanában a vendégek.
A keszthelyi Bezerics Borászat borházában pálinkát is kínáltak, de Kelemen Erzsébet azt tapasztalta, hogy a melegebb nyári napokon inkább éjjel kérnek belőle, amikor hidegebb van. Melegben inkább a hideg borok mennek. Nagyon kedvelik a rozékat, a fehérborok közül a száraz Olaszrizlinget, a félédes Cserszegi fűszerest, és új kedvencként a félszáraz Hárslevelűt, amiért sokan visszatérnek. A száraz vörösborok ilyenkor nem annyira sikeresek. Az áraik a normál boroknál 250-600 forint között alakulnak. Egy töppedt szőlőből készített bor jelent kivételt decinként ezer forintos árával, és egy 1800 forintos jégbor.
A Szent György-hegyi Szent György Pince borházában az idén inkább az itt különlegességnek számító Kéknyelű, Budai zöld, Siraz volt népszerű – mondta Kiss István. Persze fogyott az Olaszrizling és a rozé is, de azt inkább fröccsként itták a melegben. Az árak náluk is 250 forinttól indulnak, az átlag 300 forint körül van.
Rádi László a gyenesdiási Rádi Pincészetnél úgy látja, napszaktól, hőmérséklettől egyaránt függ, hogy milyen borok mennek jobban. Sokan kedvelik a száraz borokat, de a félédes Cserszegi fűszeresnek, az édes Szürkebarátnak is nagy a tábora. Tisztán az esti órákban isszák a bort, amikor környékről mindenki itt mulat. Az éjszakai utcabálnál már fröccsre, hosszúlépésre váltanak a meleg ellen. Az árak náluk is 250-350 forint között alakulnak. Itt is egy késői szüretelésű a kivétel 1000 forintért.
A Brazsil Cseppek Borháznál elsősorban a száraz rozék voltak népszerűek a rendezvényen, tisztán és fröccsben egyaránt fogyasztják, mondta Tamás Emőke. A melegben sokan kedvelik a Csabagyöngyéből készült gyöngyözőbort is. Persze az Olaszrizling továbbra is a meghatározó borok közé tartozik. Ő is azt tapasztalta, hogy főleg a kora esti órákban, a színpadi program alatt isznak inkább tisztán borokat, a táncos záróprogramok alatt már fröccsöt, hosszúlépést kérnek.
Mindegyikük elégedett volt a forgalommal. Azt mondják, Vonyarcra mindig lehet számítani. Az idén ráadásul még az idő is jó volt, nagyobb eső, vihar sem zavarta meg a programot, ahogy az a korábbi években előfordult.
Jók voltak a műsorok is, talán egyedül a szombat esti koncert nem jött be igazán a vendégeknek, mondta egyik megszólaló.
Győrffy Árpád
Ha tetszett, egy lájkkal, vagy megosztással ajánlja ismerőseinek is az írást!
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről! (Adatvédelmi szabályzatunkat itt olvashatja)