Gyönyörű időben, környezetben, nagyon kellemes, családias hangulatú piknikként zajlott a tihanyi Kecskeköröm Ünnep szombaton a Belső-tó partján.
A rendezvény hagyományosan kiállítás nyitóval kezdődött pénteken. A Németh László Művelődési Ház tetőtéri galériájában Bercsi Gábor fotóiból összeállított Évszakok a Káli-medencében című kiállítást ajánlották az érdeklődők figyelmébe.
A fő program az idén is a szombaton rendezett “Magyaros ízek” pörköltfőző verseny volt. Az öt nagyobb társaságba tömörülő csapatok tíz étellel pályáztak az első helyre.
A társaság tagjai az indulás óta minden Kecskeköröm ünnepen és Gardafesztiválon főznek. Szombaton a versenyre hagyományosan három étellel neveztek. 20 kilogramm nyersanyagból csülkös pacalpörköltet, 10 kilogrammból francia csülök pörköltet és további 20 kilogrammból kakaspörköltet főztek. Bemelegítésként az idén is hagymás csirkemájat készítettek, hogy a többi csapat tagjait és más érdeklődőket is meg tudják kínálni reggelire valami finommal.
A zsűrinek kiporciózott kóstoló után szabad a gazda. Nem csak az ilyenkor nagy számban érkező barátoknak, hanem mindenkinek, aki arra járt, szívesen adtak egy tál ételt, vagy akár többet is, amíg ki nem ürültek a kondérok.
A séf Hajdú Imre (jobbról fekete pólóban), a sárospataki képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke volt. Zempléni szürkemarha ragut készítettek pirított gombával és tihanyi vörösborral.
– Ebben az ételben egy tengely mellett egyesül az ország két távoli része – adta meg a történetet is az ízek mellé a főszakács. A zsűrinek bejött, ez az étel lett a verseny fődíjasa.
A szakértőkből is álló zsűri döntése szerint első a Városok, Falvak Szövetsége csapatának Zempléni szürkemarha raguja lett, a második a Hármashegyi Kalaposok vargányás csülökpörköltje, a harmadik pedig a Béláim birkapörköltje lett. A leglelkesebb csapat különdíjat a Stáhl és Büki pince csapata kapta a kakastöke-taraja pörköltre, a legmagyarosabb ízesítésű pörkölt különdíjat a Návai (Borissza) csapat “Budaörs egy napos klinika” szárnya kapta a csülkös pacalpörköltjére.
A tudósítói különdíjat az idén megosztva ítéltem oda a Hupákoló Gazemberek áfonyás vaddisznópörköltjének és a Návai (Borissza) csapatból Veninger Róbert francia csülök pörköltjének.
Az ételek kóstoláshoz nem kellett pénz, vagy más valuta, elég volt, ha valaki néhány éhes, vagy vágyakozó pillantást vetett az üstök, kondérok felé. Minden csapatnál szívesen kínálták a főztjüket.
A rendezvény műsorvezetője, moderátora, hangulatfelelőse az idén is Titz Tibor volt. A külön műsorok és a gépi népzene mellett Polgár Csaba zenélt napközben több alkalommal is. Voltak kézművesek, őstermelők és más vásározók, így kecskekörmöt, azaz congeria kagylót is vehetett, aki egyedi emléket akart. Lehetett mindenféle ételeket, köztük töltött juhtúrós lepényt, langallót, sajtokat, kürtőskalácsot és más süteményeket venni.
Szombaton délután a program főszervezője, Rózsa Éva az idén is elvitte a vállalkozó kedvű érdeklődőket egy visszhangpróbára. A főzőversennyel párhuzamosan megrendezett Fülöp Ferenc Labdarúgó Emléktorát a Tihany-Füred Öregfiúk csapata nyerte meg.
A rendezvényt vasárnap a IV. Tavaszi Népzenei Találkozó programja zárta.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a Balatontipp.hu heti hírlevelére, hogy ne maradjon le semmiről!