Rendkívül jó hangulatban, kiváló kolbászokkal, melegítő italokkal és zenei háttérrel zajlott a 3. alkalommal megrendezett Tihanyi Kolbászgyúró Mulatság szombaton.
A Garda Vendéglő által két éve elindított program annyira kinőtte magát, hogy az idén a vendéglő terasza helyett már a község főterén rendezték meg. Mint a főszervező, Ricza Lajos (Lilu) elmondta, az idén 19 csapat nevezett a versenyre, de többen megijedtek a hét közepi kemény időjárástól, és visszamondták részvételüket. Így is 12 csapat gyűlt végül össze, hogy kapott, vagy hozott anyagból elkészítsék az általuk igazinak tartott kolbászokat. Több csapat verbuválódott a közvetlen környékről, Tihanyból, Akaliból, Füredről, Szentantalfáról, Veszprémből, Nemesvámosról, de voltak paksi és szegedi versenyzők is.
Punk Ferenc, a zsűri társelnöke elmondta, hogy a csapatok jellemzően hagyományos ízesítésű kolbászokat készítettek. A többség megfelelően adagolta a fűszereket, és a zsiradékot is annak megfelelően mérték, ahogy azt a sütőkolbászok megkívánják. Az öt fős szakértő testület döntése szerint az első díjat a szegedi illetőségű Szegedi Töltikék csapat nyerte el. A második helyezett a balatonfüredi és budapesti tagokból álló Tóthok csapata lett. A harmadik helyen a tavalyi győztes, a paksiakból verbuválódott Fonti Five végzett. Különdíjas lett a helyiekből álló Koppány Népe csapat, a Fásirt-díjat pedig a veszprémi ADA-niszok csapata szerezte meg.
Az egyik helyi csapat meghatározó tagja volt Tósoki Imre polgármester is. Bár a különleges ízesítésű kolbászával kivételesen nem nyert díjat, de így is nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. Azt mondta, különösen annak örült, hogy helyi vállalkozók szervezték a sikeres programot a településnek. Az önkormányzat most is szívesen támogatta őket, és a jövőben is örömmel fogadnak minden ilyen kezdeményezést.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!