Az elsők között köszöntik az idei szüretet Balatongyörökön a régi ünnepek hangulatát megidéző vidám szüreti felvonulással, maskarásokkal, fúvószenekarral, néptáncosokkal és az elmaradhatatlan boros lovaskocsival. A szüreti programot az idén is együtt rendezik meg a hagyományos halászléfőző és más halétel készítő versennyel. A programot a kirakodóvásár mellett folklór-és gyermekműsorok, operett-melódiák teszik teljessé, este pedig szüreti bállal várják a vendégeket.
A tervezett program
09.00-12.00 Halász Lajos emlékkupa futballverseny – Smiling House tábor
11.00-tól XV. Györöki halászléfőző-fesztivál
14.00-tól Zenés szüreti felvonulás (Indulás a Kossuth utcai ABC-től)
Vidám jelmezes felvonulás maskarásokkal, bíróval, néptáncosokkal, fúvószenekarral, mazsorettekkel stb.
14.30 órától Elkészült halászlevek kóstolása – kb. 200 adag halászlé kerül kiosztásra, a kóstolás kóstolójegy vásárlásával lehetséges, egy kóstolójegy ára 600 Ft
14.30 A Kanizsa Néptáncegyüttes műsora
15.00 Ünnepélyes megnyitó: Biró Róbert polgármester köszöntője
– Virágos Balatongyörökért verseny díjainak ünnepélyes átadása
– Halászléfőző-verseny díjainak átadása
15.30 Rosta Géza zenés gyermekműsora
17.00 Kávészünet zenekar
19.00-23.00 Utcabál a Helios együttessel
•
Felhívás halászléfőző versenyre
A Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár 2017. szeptember 2-án, szombatra halászléfőző versenyt hirdet a Szüreti Mulatság keretében Balatongyörökön, a móló melletti sétányon.
A verseny nyilvános, részt vehetnek csapatok és egyéni versenyzők. Nevezni két kategóriában lehet:
– hagyományos halászlé (dunai, tiszai, bajai, balatoni…)
– egyéb halleves (kapros, tejszínes, tárkonyos, francia, Festetics stb.)
Nevezési határidő: 2017. augusztus 25.
Kérjük, az innen letölthető nevezési lapot kitöltve e-mail-ben vagy postán – Bertha Bulcsu Művelődési Ház, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29., muvhaz@balatongyorok.hu – visszaküldeni!
Regisztráció: 11.00 órától
A főzés kezdete: regisztráció után folyamatos
A halételeket 3 tagú zsűri bírálja. A zsűrizés kezdete 14.00 óra, befejezése 14.30.
Eredményhirdetés kb. 15.30-kor
A versenyzők részére a rendezők az alábbiakat biztosítják:
– főzőhelyet és csapatonként 1 db sörasztalt, 2 db padot
– a halról és egyéb hozzávalókról 10.000.- Ft értékű Áfás számlát befogadunk és térítünk
A számlát Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29. címre kérjék. Felhívjuk figyelmüket, hogy csak készpénzes számlát tudunk elfogadni! Nyugtát, blokkot, olvashatatlan számlát nem tudunk elfogadni!
– ivóvíz, kézmosási lehetőség és mosdó használat a strandon
– csapatonként
A versenyzők biztosítják:
– bogrács, vagy kondér
– haltisztító eszközök
– egyéb szükséges hozzávalók, fűszerek, apró halak, sűrítmény, kenyér stb.
– műanyag tányérok, evőeszközök, szalvéta, hulladékgyűjtő zsák
– műanyag kanna a vízvételhez
A verseny díjazása:
– Hagyományos kategóriában: 1-3. helyezett emlékserleg.
– Egyéb kategóriában: 1. helyezett serleg.
– A zsűri különdíja a legszebb asztalnak/standnak.
– Emléklap+pezsgő minden résztvevő csapatnak.
Egyéb tudnivalók:
– A résztvevők a zsűrizés kezdetéig – 14.00 óráig – el kell, hogy készítsék az ételeiket, aki nem készül, el annak ételét a zsűri nem tudja értékelni,
– Szintén értékelési szempont, hogy csak az előkészített nyersanyagok érkezhetnek a főzés helyszínére. Ahol a zsűri azt tapasztalja, hogy részben vagy egészben elkészített ételeket hoznak a versenyzők, nem áll módjában azt az ételt zsűrizni.
– A versenyen indulás alapfeltétele a közegészségügyi szabályok betartása. Ebben döntő szerepet kap az alapanyagok kifogástalan minősége, hűtése, tárolása, a tisztaság, a megfelelő ruházat (sapka, kötény), melyről az indulók maguk gondoskodnak.
– A versenyzők vállalják, hogy a zsűri asztalához 1 kistányér ételt biztosítanak és a nézőknek is 20 adagot kiosztanak kóstolójegy ellenében. A kóstolójegyeket a szervezők értékesítik.
– Az alapanyagokról szóló számla térítésének feltétele a 20 db kóstolójegy összegyűjtése!
– A főzés gázzal történik a gyep és a sétány kímélése érdekében. Fával való főzés akkor megengedett, ha valaki lábakon álló tűztálcát /tűzteret használ. Ez esetben a tűzifáról neki kell gondoskodnia. A zsűri díjazza a legszebb asztalt/standot is, ezért kérjük, hogy gondoskodjon a főzőhelye feldíszítéséről, esztétikus külleméről.
További információ:
Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár 83/546-919, 30/3737-109
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!