Vonyarcvashegy – Több mint száz kilogramm kolbásszal versenyeztek – 2015.11.25.
Huszonhárom csapat mérte össze tudását szombaton a vonyarci kolbásztöltő versenyen az Eötvös Károly Általános Iskola udvarán felállított sátor alatt. A kóstolás után zsűri és a közönség is úgy találta, hogy sok remekmű született.
A Vonyarcvashegyi Turisztikai Egyesület az idén már hetedik alkalommal rendezte meg a sok érdeklődőt vonzó novemberi programot, ami most is disznóvágással kezdődött, majd a versenykolbászok elkészítésével és folyamatos kóstolással folytatódott.
A látvány-disznóvágás áldozata egy 138 kilogrammos sertés volt, amit a hagyományok szerint megperzseltek, megmostak, majd szétbontottak. Közben az éhesek már megkapták az első falatokat is.
Hetesi Lajos, a program állandó vezető böllérje azt mondja, a sült vér, amit először meg lehet kóstolni a disznóból, de ez rá és segítőire nem vonatkozik.
– Addig nem megy be az ember reggelizni, amíg a bontással el nem készül, de így sem marad éhen, mert ott van a bürke.
Hetesi Lajos is hátszalonna bőrét fejti, ami perzselés, mosás után, kicsit megsózva nagyon finom rágnivaló – mellette segítője Kiglics Norbert
Horváth László az egyik combot készíti elő kolbászanyagnak, Takács Mihály a bőrt fejti le a disznó hasi részéről
A perzselt, mosott, kicsit megsózott bürke, avagy bőrke igazi csemege – főleg, ha egy kis helyi törkölypálinka is van mellé. A bontó asztalok előtt többen is várták, hogy jusson nekik belőle egy tenyérnyi rágnivaló. Időrendben a következő fogyasztható étel a reszteltmáj és a velő, majd jön a kolbász, utána a hurka.
Horváth Tamás, a turisztikai egyesület titkára, a Tourinform iroda vezetője közben elárulta, hogy nincs ok az izgalomra az ételek készítési ideje miatt, mert a látványvágás mellett előre is dolgoztak. Egy hasonló méretű disznó feldolgozását már pénteken megkezdték Hetesi Lajos irányításával, hogy az éhes vendégek szombaton már a program indulásakor megkezdhessék a kóstolást. A turisztikai egyesület tagjai, segítői egytől-egyig társadalmi munkában dolgoznak.
A hatalmas tepsikben kolbászt, véres- és májashurkát, szalonnát sütöttek, mellettük husoskáposztát, reszteltmájat melegítettek.
Közben a sátor alatt elkezdődött a versenyprogram. A műsorvezető Kalapos István sorra bemutatta a csapatokat és a háromtagú zsűrit, amit Tóth Kálmán hentes, Somogyi Zoltán Max gasztroblogger és Benke László – Laci bácsi – Oszkár-díjas mesterszakács alkotott.
A versenyt kísérő kulturális program nyitányaként rövid műsort adott az ausztriai Musikverein Söchau. A söchaui fúvószenekar afféle előfutárként érkezett a stájer városka többi lakója előtt, akik jövőre már kolbásztöltő csapattal érkeznek.
A műsorukat még különlegesebbé tette, hogy felkérték Péter Károly vonyarcvashegyi polgármestert egy dal elvezénylésére. A vonyarciak egy üveg helyi törkölypálinkával hálálták meg a vendégek műsorát.
Zsinkó Lajos, a turisztikai egyesület társelnöke (balról) és Péter Károly polgármester a falu nevében helyi törkölypálinkával ajándékozta meg Söchau polgármesterét, Josef Kappert és a fúvószenekar tagjait
Péter Károly polgármester megnyitója után Benke László néhány instrukciót adott a versenyzőknek a munkához. A lényeg, hogy maradjanak a hagyományos ízeknél, fűszereknél. Majd még átnyújtott egy arany disznókörmös láncot pálinkás kupicának a polgármesternek és megkezdődött a verseny.
A csapatok öt-öt kilogramm darálthúst kaptak a szervezőktől, amit nekik kellett megkeverni, fűszerezni, megsütni. A zsűrinek egy darabot sütve, egyet nyersen kellett vinni, hogy minden oldalról értékelhessék a munkát.
Akik nem hiztak saját eszközt, azok egy közös lapon sütötték a kolbászokat
A zsűri elnöke, Benke László kérdésünkre elmondta, hogy évről-évre egyre jobb minőségű, egyre finomabb kolbászokat készítenek a versenyzők.
– Nagyon kell figyelni a hús darálására, hogy ne legyen pempős, pépes, vagy ennek az ellenkezője, csimbókos, mócsingos a kolbász állaga. Vigyázni kell a fűszerezéssel is. Egy igazi magyar kolbásznak enyhén csípősnek, pirosnak és tartalmasnak kell lenni. Sem a fokhagyma, sem a kömény, sem a bors karaktere nem lóghat ki belőle. Nagy öröm számunkra, hogy tanácsainkat megfogadják.
Dolgozik a zsűri – Benke László (szemben balról), Tóth Kálmán és Somogyi Zoltán Max
A 23 nyers és 23 megsütött kolbász szemrevételezése, megkóstolása után a zsűri a három legjobb mellett három különdíjat is rangsorba állított és további három különdíjat rangsorolás nélkül ítélt oda.
A verseny eredménye az alábbiak szerint alakult.
I. helyezett: Összeröffenés – Pozsegovits Borbála, Kovács Károly, Tüttő Balázs, Vass Krisztina, Szűcs László, Szűcsné Kulcsár Veronika – Zalaapátritól és Sümegről – a hagyományos ízekre esküsznek –
Kovács Károly – már több alkalommal is itt voltunk, és sokszor hallottuk Benke Laci bácsi intelmeit, hogy nem kellenek az extra dolgok, hanem az alapfűszerekkel kell finom kolbászt csinálni.
II. helyezett: Aranyhíd Horgászegyesület – Vonyarcvashegy – Kun Gyula, Tamás Endre, Balogh Csaba, Tamás Fanni, Bánfi Lajos
III. helyezett: Iroda Söröző – Keszthely – Rajnainé Fekete Margit, Horváth András, Pápai Nikolett, Rajnai Bátor, Rajnai Barna, Rajnai Napsugár, Kajtár Norbert
Különdíj Nagykupa: Tripla-K – Vonyarcvashegy – Kötél Tibor, Kator Lászlóné, Sztana Ferenc, Kovács József, Kovács Ádám, Kogulpauer Patrik
Különdíj Középkupa: Polgárőr Egyesület Vonyarcvashegy – Mikicser Judit, Balogh Rudolf, Horváthné Gál Judit, Kálmánné Jakabfy Éva, Simonné Nemes Ibolya, Szelesné Szabó Gyöngyi
Különdíj Kiskupa: Kolb-Ászok – Vonyarcvashegy – Papp Imre, Papp Lajos, Zsinkóné Simon Lívia, Simon Lászlóné
Különdíj – Nótázó Böllérek – Keresztes József, Papp János, Volner Richárd, Volner Lajosné, Némethné Keresztes Tímea
Különdíj – Ságod – Csarankó Csaba, Csiszár György, Péter János, Csarankó Rita, Hegyi Éva
Különdíj – Nyugdíjas Klub Gyenesdiás – Horváth Zoltánné, Fábián Józsefné, Koloszár Györgyné, Belcsug Arisztidné, Hóbár Jánosné, Kenesei Jánosné, Tánczos Lászlóné, Kovács Béláné
Különdíj – Somló Ízei – Vonyarcvashegy – Szilágyi Ádám, Ughy Tibor, Szilágyi Béla, Stankovics László, Hetesi Zoltán
A verseny további résztvevői
Betöltöm és Bozsik program közös csapat – Vonyarcvashegyi utcaszomszédok – Molnár László, Áder István, Varsics Dezső, Varsa László, Angyal Tibor, Csertán Lajos és Keller Katalin Klára – hiányzik Gujgiczer Gyula és Halász Gyula
Egervári Gasztroördögök – Gothárd Gábor, Déri László, Németh Zoltán, Balogh Csaba (csak sót kérni jött), Oláh Gusztáv, Gángó Károly
Gyenesi Bürok Bisztró Polgármesteri Hivatal Gyenesdiás – Sümegi Gábor, Gyurákovicsné Végh Szilvia és Samu Zoltán – hiányzik a képről Czibor Zoltánné
Györöki Hamutiprók ÖTE – Pintér László, Riba István, Mikola Gyula, Ábrahám Tamás, Helter Zoltán
Hiv-a-Tal – Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal – Ender Veronika, Forman Erzsébet, Molnár Anna, Papp Alexandra, Pikó Gábor
Keszthelyi Ízkovácsok – Rózsa Gábor, Kiss Gábor, Szabó Zsófi, Székács Anita, Zádori Eszter, Merenics Éva
Minden-ki Bele – Zalaegerszegi Rendőrkapitányság – Farkas Márk, Ujváry Beatrix, Szalai Sándor, Czövek Csaba, Tóth Tamás, Farkas Ildikó, Koleszár Dániel, Farkas Szilárd, Dörnyei Cintia
Rezi Kolbászok – Polgárőr Egyesület – Lancz Gyula, Dencs Sándor, Tafota István, Tafota Istvánné, Listmaierné Lőrinczi Nóra, Listmaier Willi
Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület – Pálfi Sándor, Nagy Imre, dr. Kovács Miklós, Nagy Imréné, Horváth Lajos, Horváth Lajosné, Kötél Zoltán, Hideg Miklósné, Szabó Imre – tavaly ők nyerték a versenyt
Töltelék – Töreki Zsolt és Bíró András
TÜCS – Vonyarcvashegy – Gazda Róbert, Szirmai Péter, Gazda Ferenc, Tarpál György, Farkas Gyula
Vonyarci Kavalkád – Kálmán Ádám, Henczi Ferenc, Kálmán Boglárka, Borbás Zsolt – Szabadics László hiányzik
Az eredmény kihirdetése után a program kulturális programokkal színesített disznótorral zárult.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről