Csabagyöngye – Megkezdődött az idei első bor készítése a Balatonnál

A Csabagyöngye eredetét homály fedi, de annyi biztos, hogy a legnépszerűbb hazai csemegeszőlő, amiből két évtized óta minden évben elkészítik az év első borát

A napokban lezajlott az első szőlőszüret a Balatonnál. A badacsonyörsi Varga Pincészet elkezdte az elsőként termő magyar szőlőfajta, a Csabagyöngye begyűjtését Ordacsehin – tudtuk meg a pincészettől.

 

Az idén a Csabagyöngye szüreti időpontja az átlagos évjáratnál kicsit korábbi. Ennek elsősorban a magas hőmérséklet az oka. A szüretelt mennyiség 500000 kg, amelyet 53 hektárról, több mint 100 szőlőtermelőtől vásároltak meg. Az idei évben az időjárás eddig szinte minden arcát megmutatta, de a legfontosabb időszakokban szinte tökéletes volt, így magas minőségű, bő termésben bizakodhatunk – vélik a pincészet szakemberei.

 

Érkezik a szőlő a pincészet udvarára – korábbi felvétel

A lassan két évtizedes hagyománynak megfelelően a most leszüretelt szőlőből fog készülni Magyarország és Európa első újbora, amit augusztus utolsó hetében palackoznak a badacsonyörsi pincészetben. A Csabagyöngye palackok legkésőbb szeptember első hetében kerülnek az üzletek polcaira – ígérik a Varga Pincészet illetékesei.

 

A 2002-es Csabagyöngye a badacsonyörsi palackozósoron

æ

A Csabagyöngye szőlőről csak annyi biztos, hogy a legnépszerűbb csemegeszőlő-fajtánk. Arról már közel sincs ilyen egységes álláspont, hogy kinek köszönhetjük létét. Egyes források Mathiász János szőlésznek, szőlőnemesítőnek, mások Stark Adolf vaskereskedő hobbiszőlésznek tulajdonítják létrehozását. Sokan abban találják meg a középutat, hogy Matiász nemesítette, Stark Adolf nevelte fel. Az sem egyértelmű, milyen fajtákból származik. Eredetileg a Bronnerstraubet és az Ottonel muskotályt tekintették a kiinduló fajtáknak. Tíz évvel ezelőtti DNS-vizsgálatok szerint inkább az Irsai Olivér és a Mátrai muskotály lehetett az ős.

 

A 2003-as első bor

A Varga Pincészet először 2001-ben készítette el rendkívüli sebességgel nagy tételben a Csabagyöngye borokat. Az akkor augusztus 10-én szüretelt szőlőből szeptember 5-én már hivatalosan bevizsgált, engedélyezett borból 40 ezer palackot töltöttek le félédes és száraz változatban. Mint akkor Csiszkó Gábor főborász elmondta, az alapanyag ismeretében nem akartak hosszú életű, a hagyományos jegyeket mutató bort készíteni. A fő cél az volt, hogy az italban megőrizzék a csemegeszőlőként ismert alapanyag gyümölcsös ízeit, zamatát, és friss, könnyed bort készítsenek belőle.

Kép és szöveg Győrffy Árpád

Nagy pofára esések a NÉBIH nyári rozébor tesztjén

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár