A napokban lezajlott az első szőlőszüret a Balatonnál. A badacsonyörsi Varga Pincészet elkezdte az elsőként termő magyar szőlőfajta, a Csabagyöngye begyűjtését Ordacsehin – tudtuk meg a pincészettől.
Az idén a Csabagyöngye szüreti időpontja az átlagos évjáratnál kicsit korábbi. Ennek elsősorban a magas hőmérséklet az oka. A szüretelt mennyiség 500000 kg, amelyet 53 hektárról, több mint 100 szőlőtermelőtől vásároltak meg. Az idei évben az időjárás eddig szinte minden arcát megmutatta, de a legfontosabb időszakokban szinte tökéletes volt, így magas minőségű, bő termésben bizakodhatunk – vélik a pincészet szakemberei.
A lassan két évtizedes hagyománynak megfelelően a most leszüretelt szőlőből fog készülni Magyarország és Európa első újbora, amit augusztus utolsó hetében palackoznak a badacsonyörsi pincészetben. A Csabagyöngye palackok legkésőbb szeptember első hetében kerülnek az üzletek polcaira – ígérik a Varga Pincészet illetékesei.
æ
A Csabagyöngye szőlőről csak annyi biztos, hogy a legnépszerűbb csemegeszőlő-fajtánk. Arról már közel sincs ilyen egységes álláspont, hogy kinek köszönhetjük létét. Egyes források Mathiász János szőlésznek, szőlőnemesítőnek, mások Stark Adolf vaskereskedő hobbiszőlésznek tulajdonítják létrehozását. Sokan abban találják meg a középutat, hogy Matiász nemesítette, Stark Adolf nevelte fel. Az sem egyértelmű, milyen fajtákból származik. Eredetileg a Bronnerstraubet és az Ottonel muskotályt tekintették a kiinduló fajtáknak. Tíz évvel ezelőtti DNS-vizsgálatok szerint inkább az Irsai Olivér és a Mátrai muskotály lehetett az ős.
A Varga Pincészet először 2001-ben készítette el rendkívüli sebességgel nagy tételben a Csabagyöngye borokat. Az akkor augusztus 10-én szüretelt szőlőből szeptember 5-én már hivatalosan bevizsgált, engedélyezett borból 40 ezer palackot töltöttek le félédes és száraz változatban. Mint akkor Csiszkó Gábor főborász elmondta, az alapanyag ismeretében nem akartak hosszú életű, a hagyományos jegyeket mutató bort készíteni. A fő cél az volt, hogy az italban megőrizzék a csemegeszőlőként ismert alapanyag gyümölcsös ízeit, zamatát, és friss, könnyed bort készítsenek belőle.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Nagy pofára esések a NÉBIH nyári rozébor tesztjén
Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!