Alsóörs – A hekk helyett a cápa lehet a balatoni kézműves halgasztronómia csúcshala – 2015.09.29.
Nagyon jó hangulatban zajlott az első alsóörsi Horgásznap szombaton. Különösen az almádi Herczeg teamnek jött be a program, mert a horgászversenyt csapatban és egyénibe is nyerték, miközben a főzőverseny második díját is elvitték balatoni cápahúsos pörköltjükkel.
Mint korábban írtunk róla, a programot hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az Alsóörsön működő Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVH) a helyi önkormányzat támogatásával a községi strandon. Reggel horgászversennyel indítottak, amin kilenc csapatban összesen 27 pecás próbálkozott. A három órás küzdelem eredménye összesen 14,5 kilogramm hal kifogása lett.
A versenyt csapatban a balatonalmádi Herczeg team nyerte. Az egyéni győzelmet is a csapat egyik tagja, Herczeg Erzsébet szerezte meg zsákmányának 2580 grammos összsúlyával. Az 1003 grammot nyomó legnagyobb halat Horváth Zsolt, a VVH tagja fogta.
Herczeg Erzsébet és Babicska Csaba, a VVH elnöke mérlegelés közben
Horváth Zsolt a versenyen kifogott legnagyobb hallal
A horgászversenyt követő főzőversenyre hét csapat nevezett. A szervezők azt szerették volna, ha minél többféle ételt készítenek a résztvevők. A lehetséges alapanyagok közül egyedül a “balatoni hekket” zárták ki. Ha hekk nem is volt, a cápahús bekerült a kézműves balatoni halgasztronómiába, ráadásul mindjárt a dobogó második helyére.
Zajlik a munka a halfőzőversenyen
Az alsóörsi Albrecht Józsefné és Albrecht József felsőörsi társaikkal, Tőke Ferenccel és feleségével hagyományos halászlét főzött pontyból, keszegből, kárászból és bodorkából
Regenye Imre és Széles Imre – a veszprémi Garázsmenet Horgászegyesület tagjai is balatoni módra főzték a halászlét
Balogh László (VVH) szintén balatoni halászlét főzött
Az alsóörsi Nagy Vera lisztbe forgatott keszeget sütött fokhagymás, majorannás ízesítéssel tárcsavason. Kovács Piroska, a helyi lap újságírója és Beke G. László, a balaton.vehir.hu szerkesztője elismeréssel szólt az eredményről
Tóth Csabáné, az almádi Herczeg team tagja tejszínes kapros vajbabos halpörköltet készített pontyból és cápahúsból – itt éppen a horgászverseny egyéni győztese, Herczeg Erzsébet kap kóstolót belőle
– A szalonna lepirításával kezdem. Amikor kész, akkor a szalonnát kiveszem, a zsírjában lepirítom a hagymát, a paprikát, paradicsomot, beleteszem a vajbabot és a fűszereket – bors, kömény és egy halfűszer keverék – majd beleteszem a kockára vágott halakat. Végül tejszínes kaporral besűrítem és citromot teszek rá. A pörköltet nokedlivel tálalom – mondta el a receptet Tóth Csabáné.
A rendezvény főszervezője, Heiter Sándor, a Veszprém Vidéki Horgászegyesület tagja a főzőversenyen a veszprémi Jeruzsálem hegyi Baráti Kör csapatával lecsós csúszás pontyot készített tárcsavason.
Heiter Sándor és Farkas Sándorné
– Külön elkészítem a lecsót, kifőzöm a csuszát és megsütöm a pontyot kukoricalisztben, majd az egészet összedolgozom. Mellé egy halkrémmel és csalánkrémmel töltött palacsintát, a vízi manó tortáját ajánlunk – szól a győztes recept
Németh Józsefné (balról) és Farkas Sándorné a vízi manó tortával
A zsűri tagjai éppen a később fődíjasnak ítélt lecsós csuszás pontyot kóstolják – Tremmer Tamás, a Napló újságírója (balról), Szári Zsolt, a Balatonon egykor gyakorolt halászat nevét őrző Balatoni Halászati Zrt. vezérigazgatója, Maurer István mesterszakács, Gál Tamás mesterszakács.
A főzőversenyt a veszprémi Jeruzsálem-hegyi Baráti Kör nyerte lecsós csuszás ponttyal. A második a balatonalmádi Herczeg team tejszínes kapros vajbabos halpörköltje lett. A harmadik helyen pedig a VVH tagjai által készített sült halkolbász végzett.
A képen Hebling Zsolt alsóörsi polgármester (balról), Albrecht Sándor helytörténész és Tóth Zoltán képviselő éppen a sült halkolbászt kóstolja
A polgármester szerint az első Horgásznap sikere azt mutatja, hogy a jövőben állandó őszi programmá válhat a rendezvény Alsóörsön.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről