Balatongyörök – Györöki szüret és XIII. Halászléfőző-verseny – 2015.09.05.
Egész napos gasztronómiai program szüreti felvonulással és a kulturális programokkal a móló melletti sétányon. A főzőversenyre előzetes jelentkezést várnak.
09.00-12.00 Halász Lajos emlékkupa futballverseny
11.00-tól XII. Györöki halászléfőző-fesztivál
14.00-tól Zenés szüreti felvonulás (Indulás a Kossuth utcai ABC-től)
Vidám jelmezes felvonulás maskarásokkal, bíróval, néptáncosokkal, fúvószenekarral, mazsorettekkel.
14.30 órától Elkészült halászlevek kóstolása
14.30 Lusta Jankó és a bolond falu – interaktív mesejáték tánctanítással a Kerek Perec Egylet előadásában
15.30 Ünnepélyes megnyitó: Biró Róbert polgármester köszöntője – Virágos Balatongyörökért verseny díjainak ünnepélyes átadása – Halászléfőző-verseny díjainak átadása
16.00 Boróka Néptáncegyüttes
16.30 Te rongyos élet – operett műsor Kovács Zsuzsával és más énekesekkel
18.00-23.00 Utcabál a Helios együttessel
A Vagabanda gólyalábas kompánia és a balatonszentgyörgyi Kis-Balaton néptáncegyüttes a tavalyi szüreten – fotó Villányi Éva
Felhívás halászléfőző versenyre
A Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár 2015. szeptember 5-én, szombatra halászléfőző versenyt hirdet a Szüreti Mulatság keretében Balatongyörökön, a móló melletti sétányon.
A verseny nyilvános, részt vehetnek csapatok és egyéni versenyzők. Nevezni két kategóriában lehet:
– hagyományos halászlé (dunai, tiszai, bajai, balatoni…)
– egyéb halleves (kapros, tejszínes, tárkonyos, francia, Festetics stb.)
Nevezési határidő: 2015. augusztus 28.
Halászléfőző verseny jelentkezési lapját ide kattintva lehet letölteni
Kérjük, a mellékelt nevezési lapot kitöltve e-mail-ben vagy postán – Bertha Bulcsu Művelődési Ház, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29. – visszaküldeni!
Regisztráció: 11.00 órától
A főzés kezdete: regisztráció után folyamatos
A halételeket 3 tagú zsűri bírálja. A zsűrizés kezdete 14.00 óra, befejezése 14.30.
Eredményhirdetés 15.30-kor
Résztvevők a tavalyi versenyen – fotó Villányi Éva
A versenyzők részére a rendezők az alábbiakat biztosítják:
– főzőhelyet és csapatonként 1 db sörasztalt, 2 db padot
– a halról és egyéb hozzávalókról 3000.- Ft értékű számlát befogadunk és térítünk. (A számlát Bertha Bulcsu Művelődési Ház, 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 29. címre kérjék. Felhívjuk figyelmüket, hogy csak készpénzes számlát tudunk elfogadni!
– ivóvíz, kézmosási lehetőség és mosdó használat a strandon
– csapatonként 15 db műanyag tányért, evőeszközt, hulladékgyűjtő zsákot
A versenyzők biztosítják:
– bogrács, vagy kondér
– haltisztító eszközök
– egyéb szükséges hozzávalók, fűszerek, apró halak, sűrítmény, kenyér stb.
– műanyag kanna a vízvételhez
A verseny díjazása:
– Hagyományos kategóriában: 1-3. helyezett emlékserleg.
– Egyéb kategóriában: 1. helyezett serleg.
– A zsűri különdíja a legszebb asztalnak/standnak.
– Emléklap+pezsgő minden résztvevő csapatnak.
Egyéb tudnivalók:
– A résztvevők a zsűrizés kezdetéig – 14.00 óráig – el kell, hogy készítsék az ételeiket, aki nem készül, el annak ételét a zsűri nem tudja értékelni,.
– Szintén értékelési szempont, hogy csak az előkészített nyersanyagok érkezhetnek a főzés helyszínére. Ahol a zsűri azt tapasztalja, hogy részben vagy egészben elkészített ételeket hoznak a versenyzők, nem áll módjában azt az ételt zsűrizni.
– A versenyen indulás alapfeltétele a közegészségügyi szabályok betartása. Ebben döntő szerepet kap az alapanyagok kifogástalan minősége, hűtése, tárolása, a tisztaság, a megfelelő ruházat (sapka, kötény), melyről az indulók maguk gondoskodnak.
– A versenyzők vállalják, hogy a zsűri asztalához 1 kistányér ételt biztosítanak és a nézőknek is 10 adagot kiosztanak kóstolójegy ellenében. A kóstolójegyeket a szervezők értékesítik.
– Az alapanyagokról szóló számla térítésének feltétele a 10 db kóstolójegy összegyűjtése!
– A főzés gázzal történik a gyep és a sétány kímélése érdekében. Fával való főzés akkor megengedett, ha valaki lábakon álló tűztálcát /tűzteret használ. Ez esetben a tűzifáról neki kell gondoskodnia.
– A zsűri díjazza a legszebb asztalt/standot is, ezért kérjük, hogy gondoskodjon a főzőhelye feldíszítéséről, esztétikus külleméről.
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről