Keszthely – Borász szakember a borheteken kóstolható italokról – 2015.08.07.
Némelyik pincénél lehetett fáradtabb borokkal is találkozni, de összességében jó volt a kínálat, értékelte a múlt hét végén tartott keszthelyi borünnep, a Zalai Borcégér italait Kulka Gábor egy akkurátus ellenőrzés után.
A Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkárát a rendezvényt szervező Da Bibere Zalai Borlovagrend kérte fel az ellenőrzésre, hogy legközelebb már erre is alapozva dönthessenek a résztvevőkről. Korábban az Országos Borminősítő Intézet területi felügyelőjeként is dolgozó szakértő úgy látja, hogy az utóbbi években sokat javult a kínálat választéka, minősége az ilyen rendezvényeken, és ez érvényes Keszthelyen és a környező településeken tartott programokra is.
Mint elmondta, a borházakban a Zalai Borvidék mellett a térségbe átnyúló Balaton-felvidéki Borvidék termését, illetve két pincészet révén a Badacsonyi Borvidék borait lehetett kóstolni. Többségben voltak a fehérborok, de mindenkinél lehetett rozét és vörösborokat is megfelelő választékban találni. Az utóbbi években a termelők már eljutottak addig, hogy mindhárom borféléből saját terméket tudnak kínálni. Ugyancsak fejlődés látható abban is, hogy szinte mindenkinél megtalálhatók az édes borok késői szüretelésű szőlőből vagy jégborként, tehát a szőlőből kapott, megmaradt cukortartalommal.
Minden borháznál legalább három bort kóstoltak meg. Igyekeztek olyan tételeket választani, amelyiknél nagyobb esély van a problémára. Ilyenek az édes és az illatos borok, illetve a rozék. Azért ezek a kritikus pontok, mert a nem megfelelő felddolozó eszközökkel rendelkező pincék az ilyen boroknál könnyebben hibáznak.
A kiállítók felénél nagyon jó borokat találtak. Kulka szerint érződik náluk a hozzáértés és a megfelelő technika, technológia rendelkezésre állása. A jó minőséget mutatja az is, hogy a nem rég lezajlott Balatoni Borrégiós versenyen nagy arany oklevelet szerzett két bor termelője, a Bezerics Pincészet és Papp Ferenc, illetve a Papp és fiai pince is részt vett a bornapokon.
Papp Ferenc a jégborával kapott nagy arany oklevelet
A Bezerics Pincészet Cserszegi fűszeres borát jutalmazták nagy arannyal a régiós versenyen
Ugyanakkor voltak olyanok borok is, amelyek minősége nagyon elmaradt a jobbaktól, fáradtabb, jellegtelenebb italok voltak. Bár a minőségük szerint még ezek is a fogyasztható kategóriába estek, hosszabb távon nem lenne szerencsés, ha ilyenek is maradnának a kíálatban. Mivel a bornapok, borhetek afféle kirakatként működnek, azokon csak a legjobbakat kellene szerepeltetni – véli a szakember. A döntésnél persze korlátot jelent, hogy egyes térségekben még mindig nincs megfelelően bőséges választék az igazán kiváló helyi termékekből.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről