Az idén minden együtt volt a jó hangulathoz a Szépkilátóban rendezett balatongyöröki Háromlábú fesztiválon. A finom ételekhez, kellemes zenéhez most gyönyörű idő társult, a hidegfront által kitisztított levegőnek köszönhetően ritkán látott szépségét mutatta a balatoni táj.
A főszervező, Villányi Éva, a Bertha Bulcsu Művelődési Ház vezetője reggel még azt fontolgatta, hogy a lefújja a programot a meteorológusok által jósolt esők miatt. Szerencsére hamar kiderült az ég, így a csapatok nyugodtan felállíthatták sátraikat és a program nevét adó háromlábú állványaikat a főzéshez. Nem kellett tartani a tavalyihoz hasonló hatalmas záportól.

A főzés mellé az idén is kellemes zene szólt – a színpadon a Jazzy Cherry
A tíz induló csapat ételeit az idén is külön zsűri értékelte, ami a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Keszthely és vidéke csoportjának tagjaiból állt Vetőné Zeke Erzsébet elnök vezetésével. A nézők, érdeklődők 300 forintos kóstolójegyért kaptak egy fél adag ételt. Persze, ha időben érkeztek egy-egy csapathoz, mert volt, ahol pillanatok alatt elfogyott a szervezők 15-15 ezer forintos támogatásával főzött mennyiség. Maguk az ételek nagyon változatosak voltak, ami annak is köszönhető, hogy a séfek a közvetlen környék gasztronómiai szokásain kívül miskolci, győri, cecei sőt vesztfáliai receptek, hagyományok szerint főztek. A minőséget bizonyítja, hogy egy órával az első ételek elkészülte után minden bográcsot, kondért, üstöt szárazra töröltek, mártogattak.

A Lelkes kezdők csapat Cecéről érkezett. A séf, Kakuk Bernadett természetesen cecei paprikát és Pannonhalmi Rajnai rizlinget használtak a hatféle húsból készített sertéspörkölthöz

A turisztikai egyesület csapata serpenyős tarját készített az elnök, Horváth Lászlóné Zsuzsa irányításával

A Győri Barátikör egyik fele Lacikonyha néven bablitykót főzött

A Győri Barátikör másik fele Happy Pepe csapat néven kakaspörköltet készített. A séf az idén is Takács József volt

A Hölgyklub tagjai az egyik férj, Pálmai Béla irányításával pacalpörköltet készítettek

A Györöki vadkanok csapata hagyományosan vaddisznópörköltet főzött vargányával, vörösborral Németh István irányításával. Az idén annyi volt az újdonság, hogy tárcsavason dödöllét is pirítottak hozzá
A zsűri hosszú kóstolgatás után az alábbi csapatokat díjazta

Különdíjat kapott egyedi ízvilágú ételéért az Alsó-hegyi szorgos hangyák csapata, mely kétharmad részben györöki német, harmadrészben magyar összetételű volt. Vesztfáliai pörköltet készítettek a séf, Bunghardt Peter irányításával. Mint mondták, marhahúsból készül sok zöldséggel, sörrel, áfonyalekvárral, a végén morzsolt barna kenyérrel besűrítve

A bográcsos ételek főzőversenyének idei harmadik helyezettje a Györöki kópék csapat lett. Ők tejfölös, tárkonyos őzragut készítettek kovbojosan, babbal

A második helyezést elnyerő Szomorú iparosok csapata egykori miskolci egyetemista társakból állt, akik úgy gondolták, főzőversenyeken indulva tartanak csoporttalálkozókat. Vaddisznópörköltet főztek borsodi módra, Egri bikavérrel. Köretként kézzel szaggatott nokedlit kínáltak mellé, mert közben eltűnt a szaggató

A főzőverseny első díját a Polgárőr Egyesület csapata nyerte el egy vörösboros marhatokánnyal. Az ételben a kakukkfű és a fokhagyma dominált a séf, Márkus – Kicsi Huszár – Tamás szándéka szerint

Az eredményhirdetés után még jó ideig szólt a zene a nagysátor színpadán – Lázin Beatrix és Szűcs Péter Pál, a győri Nemzeti Színház művészei operett melódiákat énekeltek

Az idén is fellépett a Badacsony Kedély Egylet is

De sokaknak az is bőven elég volt, hogy kifeküdtek a fűre, és a szép napsütésben élvezték a nyári délután és a balatoni táj szépségét

Közben az Almádi motoros is elúszott a Szépkilátó alatt, de jövőre újra lesz Háromlábú fesztivál
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre