Gyenesdiás – Finom borok, ételek és rock and roll a bornapokon – 2015.07.12.
Jó hangulatú bornapokkal nyitották a főszezont a népszerű nyugat-balatoni üdülőhelyen.
Minden délután és főleg az esti órákban nagyon sokan gyűltek össze a Balatoni Hal és Termelői piac melletti hatalmas sátor környékén, hogy a helyi és környékbeli gazdák borait megkóstolják.
A szervezők az idén is figyeltek arra, hogy a gyerekek is megfelelő elfoglaltságot találjanak, hogy a felnőttek közben nyugodtabban élvezhessék a borokat, műsorokat. Ez persze nem mindig így működik, hisz sokszor a szülők még a gyerekeknél is aktívabban kapcsolódtak be a különböző kézműves munkákba és más feladatokba.
A piac bejárata
Több százan boroztak, beszélgettek minden este
A Varázshangok játszóház is kitelepült a gyerekek örömére
Pónival csak körbe-körbe
A lufihajtogató bohoc egy percig sem pihenhetett
A felnőttek közül is többen bekapcsolódtak a Kreatív Műhely kézműves foglalkozásába
Gumipókos űrhajósképzés
Az esti órákban folyamatosan koncertek és más színpadi műsorok zajlottak. Minden este tartottak borfelismerő versenyt a borfaluba kitelepült termelők italaiból. A feladat annyi volt, hogy az először névvel, jellemzőkkel és persze kóstolással megismert borokat a következő fordulóban “vakon” is fel kellett ismerni.
A Kárikittyom Anticeleb Orchestra
Itt még az előkóstolásnál tartottak a borfelismerésben
A borokat és más italokat kínáló gazdák, büfések mellett több több étterem állított fel alkalmi konyhát a borfaluban, hogy kolbásszal, hurkával, grillezett húsokkal, zöldségekkel, lecsóval egészítse ki a menüt. Volt rétes, palacsinta kürtőskalács és kecskesajt, a piaci halsütőnél pedig akár Harcsa gyrost is lehetett enni.
Saslik – avagy rablóhús grillezett gyöngyburgonyával
Óriáspalacsintát is sütöttek
Lecsó, csakúgy naturban 650 forintért
Grillcsirke és saslik csirkecombbal
Kolbász és hurkák hagyományosan
A hagymás csülökhöz inkább a súlyosabb borok illettek
A normál fehérborok decijét 200-300 forintos, a vörösborokét 250-400 forintos áron mérték, a késői szüretelésű borokért 600-800 forintot, jégborokért 1200-1600 forintot kellett fizetni.
Rozé tisztán
A zsíros kenyeret 150, velős pirítóst 600, egy fél grillcsirkét 950, egy rablóhúst 750, a babos káposztát 750, a lecsót 650, a grillezett zöldségeket 750, a grillezett gyöngyburgonyát 450 forintért adták. A rétesek, piték 300 forintba kerültek, lángos 450 és 900 forint közötti áron, a cicegét (tócsit) 500-800 forint között kínálták, a tehén- és kecskesajtok kilója 3000-4200 között mozgott.
Rozéfröccs vízipipával
Brazsil tanár úr – középen – maga is beállt a pult mögé
Enikő saját készítésű macikat és más bábokat kínált a borok mellé
Rendkívül jó hangulatot teremtett a countryt és rock and rollt játszó Nyughatatlan zenekar
Itt éppen Johnny Cash és June Carter nagy slágerét, a Jacksont adták elő
Kép, videó és szöveg Győrffy Árpád
Ide kattintva feliratkozhat heti hírlevelünkre, ha értesülni akar új cikkeinkről