Nagy érdeklődés mellett, sok áruval és színes műsorral nyitotta meg ötödik szezonját nagyszombaton az I. Balatoni Hal- és Termelői Piac Gyenesdiáson.
A vásározókat, vásárlókat köszöntő Gál Lajos polgármester többek között arról beszélt, hogy büszkék az eddigi működésre, sikerekre, hogy a piacnak köszönhetően rendkívül széles palettán tudnak megjelenni a helyi termékek. Ehhez minden feltételt megteremtettek, sátorfedést alakítottak ki, megfelelő vizesblokkokat építettek, kiépítették a szükséges közműveket. Ennek is köszönhető, hogy a piac mára fontos hellyé vált a vásárlóknak és a termékeiket kínáló őstermelőknek egyaránt. A termelők Balatonhenyétől Zala megye legtávolabbi csücskéig az egész környéket képviselik.
A polgármester az egyik sztárvendéggel, Laci betyárral
Nagy eredmény az is, hogy a továbbiakba is “zászlójukon tarthatják” a Kis-Balatonból és a Balaton vízgyűjtő területéről származó halakat. A piacnak a jövőben is nagy szerepet szánnak a hal-gasztrokultúra erősítésében. Az értékesítés mellett kulturális, szórakoztató szerepe is van a piacnak. Pünkösdtől a szüretig minden héten zenei műsorokat is tartanak, így a piac igazi közösségi térré válik – mondta a polgármester.
Az idei évtől egy helyi vállalkozó, Hóbár Péter üzemelteti a halas faházat – a képen (kis-)balatoni ponttyal
Czankáné Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén rendszeresen lesznek olyan piaci napok, amikor valamilyen speciális termékre helyezik a hangsúlyt. Ebben a sorban az első alkalommal a Pannon Egyetem Georgikon Agrártudományi Centrum Burgonya Kutatási Központja saját nemesítésű vetőburgonyáit mutatja be és persze vásárlásra is kínálja. A következő szombaton, április 11-én a medvehagyma lesz a főszereplő, később különböző fűszernövények, gyümölcsök és hústermékek kerülnek sorra.
Czankáné Szalóky Szilvia
Mindegyik fajta másra való – van amelyik sütéshez, a másik főzéshez, a harmadik salátához használható inkább
A fémzárolt vetőburgonyák 50 darabos csomagolásban
Húsvéti tojásfával díszített asztal fokhagymával és savanyúságokkal
A gyöngybe kötött tojások közelebbről
A gazda szerint a kolbásza csípős, de ezt csak később lehet érezni
Bioborok, teakeverékek, olajak külső és belső használatra
Idei újdonság, hogy a piacon házat kapott a Közép-dunántúli Biokultúra Egyesület, ahol több száz termelő termékeiből kínálnak folyamatosan bőséges választékot. Ware Borbála elnök nagyon hasznosnak tartja az ilyen megjelenési lehetőséget, mert sok termelő idejébe az otthoni munka mellé nem igazán fér bele a piacra járás. A közös értékesítésnek köszönhetően mindenki azzal foglalkozhat, amivel a leghasznosabban tud, ugyanakkor mégis garantált a megfelelő minőség, mert csak a tagok minősített termékei kerülhetnek a pultra.
Ajándékok akár húsvétra is
A nyitónapon érdekes műsor is szórakoztatta az érdeklődőket. A fellépők között voltak a helyi ovisok is.
A színpadon a GY4S zenekart – Pék András (balról), Pékné Orbán Júlia, Bognár István, Horváth Sebestyénné Zsuzsa és egy vendégzenész, Töttő Vilmos – A 2011 óta együttjátszó együttes tagjai különösebb előképzettség nélkül, jókedvükben kezdték a játékot. A jókedv máig megmaradt, de közben többen szervezett képzésre is beiratkoztak közülük. Szombaton több más mellett balatoni, dél-alföldi, zalai népdalokat játszottak.
A vásárlási lehetőség, a különböző ételek, italok és műsorok mellett a gyereknek is kínáltak érdekes dolgokat a Szemfüles Gyerekekért Egyesület és a Természet Háza kézműves műhelyében akár még húsvétra is készíthettek ajándékokat.
Természetesen volt állatsimogató is kecskével és nyulakkal, sőt a nyulat 1500 forintért akár haza is vihették húsvéti tojást tojni.
Személyesen is köszöntötte a kisebbeket Bala Toni, a falu kabalafigurája is
A legnagyobb sztár persze Laci betyár volt, aki még egy üveg itallal is körbekínálta a hallgatóságot a hangulat fokozása érdekében.
A piac pünkösdig pénteken, szombaton, vasárnap 14.00 órától tart nyitva, pünkösdtől hétköznap 16.00 órától, szombat-vasárnap 14.00 órától várja az érdeklődőket.
Kép és szöveg Győrffy Árpád