13. Tapolcai Sándor-napi Bormustra – A rozék a többi bornál jobban viselték a rendkívüli időjárás okozta terheket – 2015.03.23.
Sok kiváló bort kóstolhattak a szakemberek a 13. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán, de a tavalyi rendkívül rossz időjárás eredményeként néhány olyan ital is volt, amire a humán fogyasztásra javasolható minősítés volt a legpozitívabb meghatározás.
A térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozóját 2003-ban indította útjára a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság (BBA). Azóta a Balatoni Borrégió kiváló borainak bemutató helyévé és a meghatározó termelők fórumává vált. A vendéglátói, gasztronómiai háttér megszervezését, lebonyolítását az indulástól a Mezőssy család tagjai, illetve a tulajdonukban lévő Hotel Gabriella munkatársai végzik.
A többségében a termelőkből és borászokból álló mintegy 150 fős gyülekezet az idei Sándor-napok a Balatoni Borrégióban termelt 35 rozébort kóstolt a Tamási Áron Városi Művelődési Központban. Mint Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára, a bormustra szakmai vezetője elmondta, a döntésnél tekintettel voltak arra, hogy a 2014-es évjárat nem igazán hozott jó eredményt a térség hagyományos fajtáinál. Ugyanakkor a rozéboroknál megfelelő technológiai és szakmai háttérrel több lehetőség volt a természeti problémák korrigálására.
Készítik elő a borokat a kóstoláshoz
A résztvevők egy csoportja
A rendezvényt hagyományosan a mustrának otthont adó és a megrendezést kezdetektől támogató tapolcai önkormányzat vezetője, Dobó Zoltán nyitotta meg. A polgármester arról beszélt, hogy a bor készítésénél a legelső lépéseknél, a termőhely és a fajták kiválasztásától a legutolsó fázisig hatalmas tudásra, kemény és precíz munkára van szükség, hogy a végén kiváló eredményt kapjunk.
Dobó Zoltán köszöntötte a résztvevőket
Ha valamikor, akkor erre az évjáratra különösen álltak a polgármester által elmondottak, derült ki dr. Májer János bevezető előadásából. A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, a Badacsonyi Kutató Állomás vezetője szerint a 2014-es év időjárása a szőlőtermelők oldaláról a legborzalmasabb volt az elmúlt ötven évben. A múlt év időjárása nem csak szélsőséges volt, hanem egyszerűen drámai – fogalmazott. Különösen állt ez a Közép-Dunántúlra, illetve a balatoni régióra. Minden rossz összejött: még az előző, enyhe év miatt sok volt a kártevő, a betegség, a termőidőszak végén minden csúcsot megdöntött a monszunszerűen érkező csapadék mennyisége, ráadásul hidegre is fordult az idő. Az érési folyamatok lelassultak, blokkolódtak, a cukortartalom lassan növekedett, a savak kevésbé csökkentek, a betegségek miatt sok helyen szüretelni sem tudtak, mert lefolyt a szőlő a tőkékről. Ahol ezt meg tudták előzni, nem kaptak igazán jó minőségű alapanyagot. Különösen megsínylették az időjárást a térség hagyományos fehérszőlő fajtái. A kékszőlők sem igazán váltak alkalmassá jó vörösborok készítésére, ezért sokan rozébornak dolgozták fel azokat.
Májer János – az elmúlt 50 év legdurvább időjárása volt
Egy-egy tétel közös megkóstolása előtt Kulka Gábor mutatta be röviden a termelőt. Mint elmondta, a Somlói Borvidék kivételével minden térségből szerepelnek borok a 36 tételt tartalmazó sorban. A rozéborokhoz illően mindegyik friss, 2014-es évjáratú és egy kivételével mindegyik száraz. Egy édes rozét azért válogattak be a végére, hogy megmutassák, ilyen is van a jelentős fogyasztói igények miatt.
Kulka Gábor a válogatás szempontjairól is beszélt
A borok főkóstolója az idei mustrán is dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, nyugalmazott tanszékvezetője volt, aki minden italról röviden elmondta a véleményét. Közben bemutatta a különböző rozékészítési szokásokat, egyes országokban kedvelt stílusokat. Így voltak nehezebb, olaszos ízvilágú, a magyar fogyasztók által jobban kedvelt könnyű, friss, illatosabb borok. Volt szénsav nélküli, kevés szénsavval erjesztett és hozzáadott szénsavat bőven tartalmazó, már a gyöngyöző borok kategóriájába tartozó rozéborok is. A borok színében is jelentős különbségek voltak a már szinte fehér vagy színtelen rozétól a vörösbe hajlóig.
Az idén néha nagy szükség volt Kállay Miklós fejlett diplomáciai érzékére
Kállay Miklósnak az idén a korábbiaknál talán többször kellett diplomatikus fordulatokat alkalmaznia a borok jellemzésénél. Némelyiknek nem volt teljesen tiszta az illata a kén miatt, néhol a savak lógtak ki, de többnyire kellemes zamatú italok voltak, köztük nagyon finomak is. A professzor szerint mindegyik borról nyugodtan elmondható, hogy humán fogyasztásra alkalmas.
A mustra megrendezését az idén a NÉBIH is támogatta, a hivatal munkatársai közül többen részt is vettek a programon (a kép előterében)
A mustrán az alábbi borokat kóstolták – a képeken a megjelent termelők
1. Örvényesi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Fodorvin Aszófő
Ifj. Fodor Gyula és lánya, Dorina
2. Balatonudvari Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Paloznaki Péter Pince Kft. Csiszár Péter
Csiszár Péter
3. Tihanyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Kál-Vin Pincészet Révfülöp
Varga György
4. Szentantalfai Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dr. Brazsil József Szentantalfa
Dr. Brazsil József
5. Dörgicsei Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dobosi Pincészet Szentantalfa
Dobosi Dániel
6. Badacsonyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Szent György Pince – Szent György-hegy
Kiss István
7. Badacsonyi Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – a’Capella Szőlőbirtok Családi Borműhely Dunai János Ábrahámhegy
Dunai János
8. Dörgicsei Zweigelt – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Dörgicse Bor Kft. Dörgicse
9. Balatoni Kékfrankos – Zweigelt száraz rozé bor 2014 – Egly Márk Sümeg
Egly Márk
10. Lesencetomaji Rosato száraz rozé bor 2014 – Lesence ZRT. Lesencetomaj
Kázsmér János
11. Balatonboglári Cabernet Sauvignon gyöngyöző rozé bor száraz 2014 – Hujber Pince Kft. Balatonboglár
12. Balatonboglári Cabernet Sauvignon – Merlot – Pinot Noir száraz széndioxid hozzáadásával készült gyöngyöző rozé bor 2014 – Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Balatonlelle
Bujdosó Ferenc
13. Badacsonyi Pinot Noirszáraz gyöngyöző rozé bor 2014 – NAIK SZBKI Badacsony
14. Badacsonyi Pinot Noir száraz rozé bor 2014 – Borbély Családi Pincészet Badacsonytomaj
Borbély Gyula
15. Balatoni Pinot Noir száraz rozé bor 2014 csendes – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs
16. Balatoni Pinot Noir száraz rozé bor 2014 bubis – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs
Varga Péter
17. Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Horváth Pince
Horváth Árpád
18. Badacsonyi Cuvée “Szeremley Cuvée” (Pinot Noir- Kékfrankos – Cabernet Sauvignon) száraz rozé bor 2014 – Első Magyar Borház-Szeremley Birtok Kft. Badacsonytomaj
19. Balatonboglári Pinot Noir- Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Bezerics Pincészet Keszthely
20. Zánkai Zweigelt – Pinot Noir- Merlot száraz rozé bor 2014 – Varga Zoltán Zánka
Varga Zoltán
21. Pécselyi Merlot – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Koczor Pincészet Balatonfüred
Koczor Kálmán
22. Balatonfüred-Csopaki Kékfrankos – Merlot – Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Figula Pincészet Balatonfüred
23. Dörgicsei Cabernet Sauvignon – Merlot – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Canter Borház Kft. Zánka
Gelencsér Gergő
24. Balatonboglári Merlot – Cabernet Sauvignon – Kékfrankos száraz rozé bor 2014 – Konyári Pincészet
25. Balatonlellei Pinot Noir- Shiraz száraz rozé bor 2014 – Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle
Baranyai Péter
26. Lesencetomaji Shiraz száraz rozé bor 2014 – Kázsmér Pincék Lesencetomaj
Csonka Zoltán
27. Badacsonyi Shiraz száraz rozé bor 2014 – Nagy és Nagy Kft. Uzsa
Nagy Lajos és lánya
28. Balatonfőkajári Shiraz – Merlot száraz rozé bor 2014 – Feind Lajos Balatonfőkajár
29. Nagyradai Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Cezar Pincészet Nagyrada
30. Balatonedericsi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Eke Ferenc Nemesvita
Eke Ferenc
31. Szent György-hegyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Szászi Endre Hegymagas
Szászi Endre
32. Dörgicsei Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Balaton Aranya Szőlőbirtok és Borműves Kft. – Dörgicsei Borház – Balatonakali
Mlinkó István
33. Tihanyi Cabernet Sauvignon száraz rozé bor 2014 – Hudák Zoltán Balatonfüred
Hudák Zoltán
34. Tihanyi Cabernet Sauvignon – Cabernet Franc száraz rozé bor 2014 – Salánki Családi Pincészet Aszófő
Salánki Sándor
35. Balatoni Édes rozé bor 2014 – Varga Pincészet Kft. Badacsonyörs
A borok megkóstolása után dr. Csernai Balázs, a tapolcai katolikus plébánia kisegítő lelkésze megáldotta a borokat és termelőket, majd Mezőssy Zoltán és csapata galuskával tálalt szarvaspörkölttel és a böjti időszakra gondolva, juhtúróval töltött rántott gombafejekkel vendégelte meg a résztvevőket.
Dr. Csernai Balázs
Mezőssy Zoltán, a mustra főrendezője az idén is vacsorára invitálta a résztvevőket
Kép és szöveg Győrffy Árpád (a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság tagja, a bormustra kommunikációs felelőse)