Balatoni borok – Olasz- és rajnai – avagy mi köze van a rizlingeknek egymáshoz?!

Két rizlingfajta kerül terítékre az idei Sándor-napi Bormustrán

A balatoni rizlingeket, az olaszt és a rajnait vallatják a szakértők a 15. Tapolcai Sándor-napi Bormustrán március 17-én, hogy összevetve azokat, választ kapjanak néhány fontos kérdésre.

 

Balatoni Borrégió legjelentősebb tavaszi borászati rendezvényének szervezői azt próbálják körbejárni, hogy a névrokonságon kívül milyen más közös vonás lehet a két szőlőfajta borai között. A témaválasztással reagálni akarnak arra is, hogy kell-e új név az italos pultok mellett többnyire csak “rizlingként” emlegetett olaszrizlingnek. És talán kiderül, árt, vagy használ egy terméknek, ha a fogyasztók azzal szembesülnek, hogy az általuk megszokott és kedvelt név helyett valakik másikat szeretnének, netán csak így akarnak bekerülni a hírekbe.

 

Balatoni olaszrizlingek egy keszthelyi rendezvényen

A terítékre kerülő borok várhatóan még bővülő listáját az írás végén lehet olvasni. Annyi már kóstolás nélkül is kiderül az összeállításból, hogy várhatóan nagyobb különbségek lesznek egyes olaszrizlingek között, mint némelyik rajnai rizling és olaszrizling között.
A március 12-ei állapotot tükröző 32-lista szerint a mustrán a rajnai rizlingek közül öt száraz bort kóstolnak a 2015-ös, egyet-egyet a 2006-os és a 2003-as évjáratból.
A száraz olaszrizlingek közül 18 kerül terítékre a 2014-15-16-os évjáratból, egy a 2000-es, egy másik pedig 1995-ös évjáratból.
Megkóstolnak két félédes olaszrizlinget is a 2016-os, illetve a 2013-as évjáratból. Lesz egy 2016-os és egy 2001-es késői szüretelésű édes olaszrizling, valamint egy 2013-as olaszrizling jégbor is a kóstolási sorban. A termelők között a borrégió hat borvidékének mindegyikéről található több neves pincészet.

 

A borászok egy csoportja egy korábbi bormustrán

A mintegy százötven résztvevővel megrendezésre kerülő program az idén is hagyományoknak megfelelően zajlik. A rendezvényt a város polgármestere, Dobó Zoltán nyitja meg, majd dr. Májer János, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást “Rizlingek a Balatoni Borrégióban” címmel. Az ezt követő mustra során a többségében borászokból, borászati szakemberekből álló résztvevők mindegyike egy időben kóstolja meg a borokat. Az éppen kóstolt borok jellemzőit dr. prof. Kállay Miklós egyetemi tanár, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke foglalja össze. Egy-egy bor kóstolása előtt Kulka Gábor, a Balatoni Borrégió Borbíráló Bizottságának titkára, a bormustra szakmai vezetője mutatja be a termelőt. A mustra az idén is a borokhoz és a böjti időszakhoz is illő vacsorával zárul.

 

Májer János (balról), Kállay Miklós, Kulka Gábor és a főszervező házigazda Mezőssy Zoltán egy korábbi bormustrán

A Tapolcai Sándor-napi Bormustrát a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság – Kulka Gábor borász, Mezőssy Zoltán borász-gasztronómus és Győrffy Árpád újságíró – indította el 2003-ban. A rendezvény azóta a borrégió kiváló borainak bemutató helyévé és a meghatározó termelők fórumává, a  térség legjelentősebb tavaszi borászati szakmai találkozójává vált.

A kóstolón kizárólagosan a Balatoni Borrégióban termelt, illetve készített borokkal ismerkedik a borászokból és a borászathoz kötődő más szakemberekből álló közönség. A szervezők egyes években valamilyen fajta vagy más jellegzetesség alapján állítják össze a kollekciót. Így volt már bemutatója az olaszrizling fajtának, a “vörösöknek”, a Hungaricum szőlőfajtáknak, a pinot fajtacsalád régióban termő szőlőinek, az illatosabb szőlőfajták borainak és a rozé boroknak. Két alkalommal a rendezési elv egyedül az évjárat volt, ugyancsak kétszer a speciális időjárási háttér miatt elsősorban az illatos fehérszőlők boraiból és rozékból lett összeállítva a sor, 2012-ben olyan szőlők boraiból válogattak, amiket dr. Király Ferenc és Kiss Ervin a badacsonyi kutatóintézetben nemesített, vagy ott végezte a velük való munka meghatározó részét.

Hagyomány, hogy minden évben valamilyen neves vendéget kérnek fel a kóstolt borok egyenkénti bemutatására. Így többek között “előkóstoló” volt már dr. Dula Bence egri hegybíró, dr. Pásti György, a Corvinus Egyetem adjunktusa, Garamvári Vencel, a 2006-os év borásza, Gálné Dingisz Éva, a 2013-as év borásza, dr. Csizmadia András gasztrofilozófus, főiskolai tanár, akinek díszvendégként besegített a 2008-as év borásza, Konyári János. Az utóbbi években a kóstolást prof. dr. Kállay Miklós egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője vezette.

A rendezvényt az idén is a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság, a tapolcai Hotel Gabriella és a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet rendezi. A rendezvény kiemelt támogatója a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), a Varga Pincészet, a Kékkúti Ásványvíz Zrt., a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend és a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa.

 

Varga Péter, a Varga Pincészet alapítója (balról) és a NÉBIH munkatársai a 2015-ös bormustrán

A kóstolásra kerülő borok jelenlegi listája – (03.17.)

1.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Canter Borház Zánka

2.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Nagy és Nagy Kft. Tapolca – Uzsa

3.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016.  – Effendy-Vin Balatonederics

4.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Pócz Pincészet Balatonlelle

5.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Rádvin Kft. Rádpuszta

6.  Balatoni olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Garamvári Szőlőbirtok Balatonlelle

7.  Badacsonyi olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Trio Pince Diszel

8.  Badacsonyi olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Szatmári Családi Pincészet Szigliget

9.  Balatonrendesi olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Varga György „Kál-Vin” Kft. Révfülöp

10.  Szent György-hegyi olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Horváth Pince Hegymagas

11.  Cserszegtomaji olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Georgikon Tanüzem Nonprofit Kft. Keszthely – Cserszegtomaj

12.  Balaton-felvidéki „Vastag Margó” olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Kőróka Pincészet Mindszentkálla

13.  Balatonfüredi olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Gyukli Gyula Balatonfüred

14.  Szentantalfai olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Dobosi Pince Szentantalfa

15.  Csopaki olaszrizling száraz fehér bor 2016. – Hudák Zoltán Balatonfüred

16.  Szent Balázs-hegyi olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Dr. Brazsil József Keszthely

17.  Balaton-felvidéki Nemesvitai olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Csali János Nemesvita (Borkiválóság 2016.)

18.  Dörgicsei Agyagliki olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Varga Zoltán Zánka

19.  Balatonfüredi olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Koczor Dóra Balatonfüred

20.  Aszófői Öreg-hegyi olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Fodor Gyula Aszófő

21.  Csopaki olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Söptei Pince Csopak

22.  Badacsonyi olaszrizling száraz fehér bor 2015. – Varga Pincészet Badacsonyörs

23.  Nagy-Somlói olaszrizling száraz fehér bor 2014. – Csordás-Fodor Borház Somló-hegy

24.  Bácshegyi olaszrizling száraz fehér bor 2014. – Borbély Családi Pincészet Badacsonytomaj

25.  Balatonlellei rajnai rizling száraz fehér bor 2016. – Rád-ikon Kft.  Látrány

26.  Felsőörsi rajnai rizling száraz fehér bor 2015. – Riell László

27.  Szent György-hegyi rajnai rizling száraz fehér bor 2015. – Gilvesy Pince Hegymagas

28.  Ábrahámhegyi rajnai rizling száraz fehér bor  2015. – A’Capella Szőlőbirtok Ábrahámhegy

29.  Kőröshegyi rajnai rizling száraz fehér bor 2015.- Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok Balatonföldvár

30.  Badacsonyi rajnai rizling száraz fehér bor 2015. – Első Magyar Borház Szeremley Birtok Kft. Badacsonytomaj

31.  Balatonlellei olaszrizling – rajnai rizling félszáraz fehér bor 2015. – Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Balatonlelle

32.  Badacsonyi rajnai rizling száraz fehér bor 2006. – Villa Tolnay Csobánc-hegy

33.  Badacsonyi rajnai rizling száraz fehér 2003. – NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete Badacsony

34.  Badacsonyi olaszrizling száraz fehér bor 2000. – Rizavin Szövetkezet Rizapuszta

35.  Tihanyi olaszrizling száraz fehér bor 1995. – Salánki Családi Pincészet Aszófő

36.  Badacsonyi olaszrizling félédes válogatott szőlőből készült fehér bor 2016. – NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Badacsony (43 g/l RS)

37.  Paloznaki olaszrizling félédes fehér bor 2016. DMR – Paloznaki Péter Pince Paloznak

38.  Szigligeti olaszrizling félédes fehér borkülönlegesség 2013. – Szászi Endre Hegymagas

39.  Szent György-hegyi olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2015.- Nyári Pince Hegymagas

40.  Csáfordi olaszrizling késői szüretelésű édes fehér bor 2001. – Veress János Csáford

41.  Badacsonyi olaszrizling édes töppedt szőlőből származó édes fehér bor 2015. – Németh-Szalai Pince Badacsony

42.  Badacsonyi olaszrizling édes fehér jégbor 2013. – Varga Pincészet Badacsonyörs

 

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár