Vonyarcvashegy – A zalaszántói Vaddisznók kolbásza lett a legfinomabb

Az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek csapatok a versenyre, így a kolbászok is nagyok sokszínűek voltak

Nagyon bejött az új helyszín és a jól megválasztott időpont a Vonyarcvashegyi Disznótorost szervező helyi turisztikai egyesületnek és Tourinform irodának, hisz a korábbinál jobb körülmények között minden eddiginél többen versenyeztek, szórakoztak szombaton a rendezvénytéren kialakított sátorvárosban.

 

A kilencedik alkalommal megrendezett egész napos program már korán reggel elkezdődött a hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással. Kinyitottak a vásározók, bor- és pecsenyeházak. A délelőtti órákban a nagysátor színpadán Kiss Tamás dirigálásával fellépett a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a kolbásztöltők és falatozók között a Móger Péter-Markó Krisztián harmonikaduó. Délután olyan mulatós bulibárók, mint Polgár Peti és Kis Grofó, este pedig Kalapos Pisti, majd a Fregatt Bárban az Arizóna Bulizenekar szórakoztatta a legedzettebb résztvevőket.

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar régi és mai slágerekkel, filmzenékkel szórakoztatta a résztvevőket

A Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar régi és mai slágerekkel, filmzenékkel szórakoztatta a résztvevőket

 

A Móger Péter és Markó Krisztián harmonikaduó is tovább emelte a hangulatot

A Móger Péter és Markó Krisztián harmonikaduó is tovább emelte a hangulatot

A fő attrakció persze az idén is a kolbászkészítő, -töltő, -sütő verseny volt, amin a tavalyi 23 csapattal szemben az idén 26 baráti társaság, munkahelyi közösség vagy más alkalmi csoportosulás nevezett. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az ország minden részéből, hisz Szombathelyről, Szegedről, Győrből, Zalaegerszegről és persze a közvetlen környékről is sok versenyző érkezett.

Az idén is a résztvevők között voltak az Egervári gasztroördögök

Az idén is a résztvevők között voltak az Egervári Gasztroördögök

 

A keszthelyi Irodasöröző az idén is hozta a vendégeit is

A keszthelyi Irodasöröző az idén is hozta a vendégeit is

 

A helyiek is több csapatot indítottak, köztük voltak a polgárőrök is

A helyiek is több csapatot indítottak, köztük voltak a polgárőrök is

 

A Kolbászkák Nemesapátiból

A Kolbászkák Nemesapátiból

 

A keszthelyi rendőrök "Lágler Róbert baráti köre" csapata

A keszthelyi rendőrök “Lágler Róbert baráti köre” csapata

A feladat a korábbi években kialakult rend szerint alakult: a csapatoknak a szervezőktől kapott öt kilogramm kolbászhúsból sütni való kolbászt kellett készíteni, amiből egy párat – két 20-25 centis darabot – le kellett adni a zsűrizéshez. A pár egyik felét nyersen, a másikat sütve.

A kolbásztöltés egyik legkritikusabb mozzanata maga a töltés

A kolbásztöltés egyik legkritikusabb mozzanata maga a töltés

 

A sütés egyik fontos kelléke volt a grill-lap és a pálinka

A sütés fontos kelléke volt a grill-lap és a pálinka

 

Nyugodt lelkiismerettel tanúsíthatom, hogy nagyon finom volt a tányéron látható kolbász

Nyugodt lelkiismerettel tanúsíthatom, hogy nagyon finom volt a tányéron látható kolbász

A zsűrit az idén is a rendkívüli népszerűségnek örvendő Benke László, avagy Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács vezette. Zsűritag volt még Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, Tóth Kálmán hentes, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök.

Bár a kiírás elég szoros volt, no és azt is tudta mindenki, hogy Benke Laci bácsi a hagyományos receptek szerint készült kolbászok rajongója, így is készültek elég érdekes ízköltemények. Hisz volt mogyorós, paprikaszegény, borssal dúsított, sőt libából készített kolbász is. Persze némelyik csak a csapat irodalmi, illetve gasztronómiai munkásságának részeként, mert versenyműként többnyire hagyományos kolbászokat adtak le. A zsűri nem csak a megsütött kolbász ízét értékelte, minősítette a kolbászkészítés folyamatát, a nyers kolbász esztétikai megjelenését, állagát, sőt az asztaldekorációt is.

A vonyarcvashegyi Kolb-Ászok látványos dekorációja

A vonyarcvashegyi Kolb-Ászok látványos dekorációja

A zsűri végül az alábbi döntést hozta

I. helyezett: Vaddisznók és Borbarátok – Zalaszántó

A nagydíjas kolbászok a zalaszántói Vaddisznókkal

A nagydíjas kolbászok a zalaszántói Vaddisznókkal

 

II. helyezett: Gyenesdiási Nyugdíjas Klub – Gyenesdiás

A Gyenesdiási Nyugdíjasklub - jobbról Gál Lajos polgármester, aki inkább minőségügyi szakértőként dolgozott ebben a csapatban is

A Gyenesdiási Nyugdíjasklub – jobbról Gál Lajos polgármester, aki inkább minőségügyi szakértőként dolgozott ebben a csapatban is

III. helyezett: Mindent Bele! – Zalaegerszegi Rendőrkapitányság

A zalaegerszegi rendőrök rendesen megdolgoztak a díjért

A zalaegerszegi rendőrök rendesen megdolgoztak a díjért

Benke Laci bácsi két kupát is felajánlott

Nagykupa: Félnótások – Kék-Balaton Fúvós Egyesület

 

Nem csak a trombitát, a kolbásztöltőt is kiválóan kezelték a fúvószenekar tagjai és segítőik

Nem csak a trombitát, a kolbásztöltőt is kiválóan kezelték a fúvószenekar tagjai és segítőik

Kiskupa: Nótázó Böllérek – Gyenesdiás

A Nótázó Böllérek is visszatérő résztvevője a versenynek - Gál Lajos természetesen itt is részese volt az eredménynek

A Nótázó Böllérek is visszatérő résztvevője a versenynek – Gál Lajos természetesen itt is részese volt az eredménynek

Több különdíjat is kiosztottak az alábbiak szerint

Max különdíja:

Van kolbászunk hozzá! – Keszthelyi TV csapata

Nagyon szép - és finom - volt a keszthelyi tévések dekorációja is

Nagyon szép – és finom – volt a keszthelyi tévések dekorációja is

 

Böllérshop.hu különdíjai

Vonyarci Kavalkád,  “Aranyhíd” Horgászegyesület – Vonyarcvashegy, Vasi Tömők – Szombathely,  VonyArcok

A Vonayarci Kavalkád tagjai a zsűrinek készített kóstolóval

A Vonayarci Kavalkád tagjai a zsűrinek készített kóstolóval

 

Az Aranyhíd Horgászegyesület csapatának két tagja is a zsűrinek készített tállal

Az Aranyhíd Horgászegyesület csapatának két tagja is a zsűrinek készített tállal

 

A Vasi Tömők még libakolbászt is készítettek

A Vasi Tömők még libakolbászt is készítettek

 

A Vonyarcok a csapat jelképével

A VonyArcok a csapat főarcával

 

Végül az én virtuális különdíjammal a keszthelyi mentősök csapatának köszönöm meg a sok kóstolás túlélésében hatalmas segítséget nyújtó speciális infúziójukat.

 

A keszthelyi mentősök csapata - a kép előterében látható kék fecskendők tartalmazták a rendkívül finom és hasznos infúziós folyadékot

A keszthelyi mentősök csapata – a kép előterében látható kék fecskendők tartalmazták a rendkívül finom és hasznos pálinkainfúziót

 

Ha valaki szépen mosolygott, garantáltan kapott kóstolót a versenyzőktől - amíg volt miből

Ha valaki szépen mosolygott, garantáltan kapott kóstolót a versenyzőktől – amíg volt miből

 

Készül a sült szalonna a közönségnek

Készül a sült szalonna a közönségnek

 

De nem maradt le senki a finomságokról, mert a helyi valutáért, a tallérért komplett kóstolót lehetett kapni

Nem maradt le senki a finomságokról, mert a helyi valutáért, a tallérért komplett kóstolót lehetett kapni

 

Péter Károly polgármester (középen) és vidám társasága is bizonyítja a jó hangulatot

Péter Károly polgármester (középen) és vidám társasága is bizonyítja, hogy a jó hangulatban zajlott a program

 

satoralatt-evok-vonyarcvashegy-disznotoros-balatontipp-gyorffya

Sokan töltötték nagyon kellemesen a szombati napot

Kép és szöveg Győrffy Árpád

 

Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár