Nagyon bejött az új helyszín és a jól megválasztott időpont a Vonyarcvashegyi Disznótorost szervező helyi turisztikai egyesületnek és Tourinform irodának, hisz a korábbinál jobb körülmények között minden eddiginél többen versenyeztek, szórakoztak szombaton a rendezvénytéren kialakított sátorvárosban.
A kilencedik alkalommal megrendezett egész napos program már korán reggel elkezdődött a hagyományos disznóvágással, illetve feldolgozással. Kinyitottak a vásározók, bor- és pecsenyeházak. A délelőtti órákban a nagysátor színpadán Kiss Tamás dirigálásával fellépett a Zalai Balaton-part Ifjúsági Fúvószenekar, a kolbásztöltők és falatozók között a Móger Péter-Markó Krisztián harmonikaduó. Délután olyan mulatós bulibárók, mint Polgár Peti és Kis Grofó, este pedig Kalapos Pisti, majd a Fregatt Bárban az Arizóna Bulizenekar szórakoztatta a legedzettebb résztvevőket.
A fő attrakció persze az idén is a kolbászkészítő, -töltő, -sütő verseny volt, amin a tavalyi 23 csapattal szemben az idén 26 baráti társaság, munkahelyi közösség vagy más alkalmi csoportosulás nevezett. Minden túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az ország minden részéből, hisz Szombathelyről, Szegedről, Győrből, Zalaegerszegről és persze a közvetlen környékről is sok versenyző érkezett.
A feladat a korábbi években kialakult rend szerint alakult: a csapatoknak a szervezőktől kapott öt kilogramm kolbászhúsból sütni való kolbászt kellett készíteni, amiből egy párat – két 20-25 centis darabot – le kellett adni a zsűrizéshez. A pár egyik felét nyersen, a másikat sütve.
A zsűrit az idén is a rendkívüli népszerűségnek örvendő Benke László, avagy Benke Laci bácsi olimpiai bajnok mesterszakács vezette. Zsűritag volt még Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, Tóth Kálmán hentes, valamint Miskolczi Dávid okleveles élelmiszermérnök.
Bár a kiírás elég szoros volt, no és azt is tudta mindenki, hogy Benke Laci bácsi a hagyományos receptek szerint készült kolbászok rajongója, így is készültek elég érdekes ízköltemények. Hisz volt mogyorós, paprikaszegény, borssal dúsított, sőt libából készített kolbász is. Persze némelyik csak a csapat irodalmi, illetve gasztronómiai munkásságának részeként, mert versenyműként többnyire hagyományos kolbászokat adtak le. A zsűri nem csak a megsütött kolbász ízét értékelte, minősítette a kolbászkészítés folyamatát, a nyers kolbász esztétikai megjelenését, állagát, sőt az asztaldekorációt is.
A zsűri végül az alábbi döntést hozta
I. helyezett: Vaddisznók és Borbarátok – Zalaszántó
II. helyezett: Gyenesdiási Nyugdíjas Klub – Gyenesdiás
III. helyezett: Mindent Bele! – Zalaegerszegi Rendőrkapitányság
Benke Laci bácsi két kupát is felajánlott
Nagykupa: Félnótások – Kék-Balaton Fúvós Egyesület
Kiskupa: Nótázó Böllérek – Gyenesdiás
Több különdíjat is kiosztottak az alábbiak szerint
Max különdíja:
Van kolbászunk hozzá! – Keszthelyi TV csapata
Böllérshop.hu különdíjai
Vonyarci Kavalkád, “Aranyhíd” Horgászegyesület – Vonyarcvashegy, Vasi Tömők – Szombathely, VonyArcok
Végül az én virtuális különdíjammal a keszthelyi mentősök csapatának köszönöm meg a sok kóstolás túlélésében hatalmas segítséget nyújtó speciális infúziójukat.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre