Hévízen tartotta az új mesterek vizsgájára, avatására szolgáló hagyományos éves Mestervacsoráját a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)a hétvégén.
A közel öt évtizedes múltra visszatekintő rendezvény helyszínének kiválasztásában fontos szerepe volt annak a több éve tartó együttműködésnek, ami a szervezet és a város között kialakult. A NaturMed Hotel Carbonában az ország minden részéből összegyűlt közel kétszázötven szakácsot, cukrászt, éttermi mestert, baristát, szakmai oktatót és más, a gasztronómiában dolgozó szakembert az MNGSZ elnöke, Krivács András köszöntötte. A vendégek között volt Papp Gábor hévízi polgármester az Európai Fürdővárosok Szövetsége éppen a városban tartózkodó vezetőivel.

Krivács András elnök, Miklós Beatrix, az MNGSZ hévízi alelnöke és Petrezselyem Adrienn, az MNGSZ ügyvezetője a megnyitón
A mestervacsora előtt adták át az MNGSZ szakmai díjait a gasztronómia területén hosszú idő óta kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. A különböző címek mellett posztumusz elnöki elismerést adományoztak a márciusban elhunyt hévízi olimpiai ezüstérmes mesterszakácsnak, Mayer Tibornak.
Ugyancsak elnöki elismerést kapott Hévíz is. A város önkormányzata az elmúlt években anyagilag és szervező munkával támogatta az MNGSZ versenyzőinek, képviselőinek nemzetközi szereplését többek között a luxemburgi szakács világbajnokságon és az erfurti kulináris olimpián. A város egyúttal maga is részt vett saját standdal a rendezvényeken, hogy kínálata mellett a hungarikumokkal is megismertesse a rendezvények résztvevőit, látogatóit.

Papp Gábor polgármester (balról) és Krivács András a mestervacsora megnyitóján
Az est fő programja persze az mesterjelöltek vizsgáztatása, felavatása volt. Az MNGSZ mesteri címét azok a gasztronómiai szakemberek kaphatják meg, akik már rendelkeznek a kamarai szakácsmester végzettséggel, sikeres a szakmai előéletük, megfelelő az elméleti felkészültségük, és megfelelő minőségben elkészítik a szakmai vizsgamunkát, amibe a hidegkonyhai készítmények és a mestervacsora elkészítésében való sikeres közreműködés egyaránt beletartozik.

Részlet egy másik hidegtál vizsgamunkából – Skrut György: Hal, vad – a színek, formák ne tévesszenek meg senkit
A mestervacsora menüjét Volenter István székesfehérvári séf, az MNGSZ alelnöke állította össze, és egyben ő irányította a mesterszakács jelöltek munkáját a vacsora elkészítésénél. Kóstolót sajnos nem tudtam hozni, de néhány fotóval bemutatnám, hogy milyen ételekkel vizsgáznak a mai mesterek.

Amuse bouche, avagy elő-előétel: fűszervaj kenyérrel és kacsamáj macaron (mandulás csók)

A hideg előétel: fekete currys skót lazac és marinált Szt. Jakab kagyló

A leves: “Borscs” – cékla “consomme” bárány lapockával, zöldalmával, tejföllel – a fehér bogyók tejfölből vannak, a báránylapocka a céklától bordó aszpikkal fedett húsgolyó, mindez melegen

A meleg előétel: házi nyúl répákkal, répa “majonézzel”, sült répákkal, körtével, póréhagymával, citrus jus-szal

Az emésztést segítő sorbetként, illetve helyette “Bloody Mary” – egy enyhén vodkás lecsó lágy tükörtojáshoz hasonló állaggal elkészítve

A főétel: szarvas gerinc kenyérmorzsában és szarvas comb mozaik gombákkal
Desszertnek “Csokoládé erdőt” – csokoládé textúrák, tökmag, meggy és japán zöld tea nevű édességet készítettek. (Erről sajnos nincs fotóm.)
Az ételekhez a borokat a Kristinus Borbirtok, a Bezerics Pincészet, a Grál Pincészet, a Cezar Pincészet és az Áldos Pincészet boraiból választották.
A vacsora résztvevői elégedettek voltak az ételekkel, így nem volt akadálya az új mesterek felavatásának.

Az új mesterek az MNGSZ több vezetőjével – középen Krivács Andrástól jobbra Volenter István, a vacsora elkészítésének irányítója – Fotó: MNGSZ, Baráth Edit
Mesterszakács címet kapott Csányi Jenő (Mirbest Kft., termékfejlesztő kreatív séf); Cserei Lászlóné (miskolci Szentpáli szakiskola, szakoktató); Horváth Ferenc (békéscsabai Zwack József szakiskola, tanár); Miseta Péter (Mirbest Kft., fejlesztő séf); Skrut György (pécsi Kalamáris Borbisztro és Vinotéka, konyhafőnök).
Mestercukrász címet kapott Csuta Zsolt (csákvári Csuta Cukrászda) és Jezsóné Rieder Krisztina (vértessomlói Krisztina Cukrászda).
A külön nem jelzett fotók és a szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre