Tihanyi – Forraltborfőző-verseny 2013




IV. Tihanyi Forraltborfőző-verseny


2013. december 14-én rendezték a IV. Tihanyi Forraltborfőző-verseny a Mádl Ferenc téren. A szakértő zsűri a forralt borok vizsgálata előtt a helyi gazdák versenyre nevezett új borait is végigkóstolta.


A borversenyre 14 újbort neveztek. Közülük három kapott aranyérmet, hat ezüstöt, öt pedig bronzot.
Aranyérmes lett Bakos Péter két Olaszrizling bora és Salánki Tamás Rajnairizling bora.


Forraltborok versenyébe kilenc csapat indult. A helyiek mellett Aszófőről, Balatonakaliból és Balatonfüredről is voltak résztvevők. Összesen 16 itallal neveztek.
Első helyen Tejbüfé csapata végzett Cserni Ferenc vezetésével. A díjat egy Tihanyi Ottheloból készült hagyományos fűszerezésű forraltborral nyerték el.
A második helyezett a Sasa-team lett Salánki Tamás vezetésével. Ők egy Tihanyi Rajnairizling-Olaszrizling Cuvee bort forraltak, a szokásos fűszerek mellett almát, aszaltszilvát, vaníliát tettek bele ízesítőnek.
A harmadik helyet a Tihanyi Borbarátok csapata szerezte meg Czégai László vezetésével. A díjat a Tihanyi Borbarátok Könnye fantázianevű itallal nyerték el, amit egy Tihanyi Vörös Cuvee borból készítettek hagyományos fűszerezéssel.


Az estét a Németh László Művelődési Ház amatőr művészeti csoportjainak ajándékműsora zárta.
Az alábbiakban néhány fotó látható a forraltborosokról


 


I. helyezett



Tejbüfé csapat – Cserni Ferenc vezetésével (középen)
Tihanyi Rettenetes – Tihanyi Othello hagyományos fűszerezéssel – ezzel nyertek
Syrah alap – a hagyományos fűszerek mellett chili, chilis csokoládé és fahéj ízesítéssel


 


II. helyezett



Sasa-team – Salánki Tamás vezetésével (balról)
Rajnai és Olaszrizling Cuvée – a szokásos fűszerek mellett almát, aszaltszilvát, vaníliát tettek bele ízesítőnek


 


III. helyezett



Tihanyi Borbarátok Csapata – Czégai László vezetésével (éppen könnyezik)
Tihanyi Borbarátok Könnye – Tihanyi Vörös Cuvee hagyományos fűszerezéssel


 



Echo Étterem csapata
Készítettek egy hagyományos ízesítésű forralt bor vörösborból és egy másikat, aminek szintén vörösbor volt az alapja, de pikánsabb ízesítéssel – Jack Daniel’s Whiskey, vaníliarúd, szegfűszeg, vörösáfonya és méz – készült


 



Gazdi és csapata (a Gazdi éppen zsűrizett)
Vörösbor – szegfűborssal, fahéjjal, citromhéjjal, naranccsal, vörösáfonyával


 



 



Apáti-ponpom-pompon csapat
Mészáros féle borokkal dolgoztak. Pécselyi Olaszrizling – hagyományos ízesítéssel és Kékfrankos-Merlo – hagyományos ízesítéssel


 



Fék csapat
Illatos fehér Irsai Olivér – víz nélkül – sok gyümölcs, fahéj és más fűszerek


 



Ogre és Nyelvzsibbasztó
Tihanyi Olaszrizling alappal egy zöld hínárszirupos változatot készítettek. Mézzel, chilivel, Szent György keserűvel ízesítették
A másik szintén Olaszrizlinggel készült, ebbe több mézet és gyümölcsöt tettek


 



Tihanyi Asszonykórus
Vörösbor – narancsszeletek, kevés citromhéj, almaszeletek, szegfűszeg, szegfűbors, egész faháj és cukor


 




 






 



Miközben a többiek finom foralt borok, sült gesztenye, sült garda és kellemes zene mellett jól szórakoztak a téren, a zsűri lázasan dolgozott, hogy kiválassza a legjobb borokat
(A tagok: Salánki Sándor (balról), Takács Imre,  Tóth Béla, Szabó István, Koczor Kálmán és Tósoki Imre)


 


 














Várjuk a friss balatoni tapasztalatokat és jó fotókat a szerkesztobalatontipp.hu címre, az oldalunk saját vagy fészbukos üzenőjébe, 
Ha lájkoljátok Facebook oldalunkat –
http://www.facebook.com/balatontipp -, akkor folyamatosan friss információt kaptok a Balatontipp új híreiről, anyagairól



Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár