IV. Tihanyi Forraltborfőző-verseny
2013. december 14-én rendezték a IV. Tihanyi Forraltborfőző-verseny a Mádl Ferenc téren. A szakértő zsűri a forralt borok vizsgálata előtt a helyi gazdák versenyre nevezett új borait is végigkóstolta.
A borversenyre 14 újbort neveztek. Közülük három kapott aranyérmet, hat ezüstöt, öt pedig bronzot.
Aranyérmes lett Bakos Péter két Olaszrizling bora és Salánki Tamás Rajnairizling bora.
Forraltborok versenyébe kilenc csapat indult. A helyiek mellett Aszófőről, Balatonakaliból és Balatonfüredről is voltak résztvevők. Összesen 16 itallal neveztek.
Első helyen Tejbüfé csapata végzett Cserni Ferenc vezetésével. A díjat egy Tihanyi Ottheloból készült hagyományos fűszerezésű forraltborral nyerték el.
A második helyezett a Sasa-team lett Salánki Tamás vezetésével. Ők egy Tihanyi Rajnairizling-Olaszrizling Cuvee bort forraltak, a szokásos fűszerek mellett almát, aszaltszilvát, vaníliát tettek bele ízesítőnek.
A harmadik helyet a Tihanyi Borbarátok csapata szerezte meg Czégai László vezetésével. A díjat a Tihanyi Borbarátok Könnye fantázianevű itallal nyerték el, amit egy Tihanyi Vörös Cuvee borból készítettek hagyományos fűszerezéssel.
Az estét a Németh László Művelődési Ház amatőr művészeti csoportjainak ajándékműsora zárta.
Az alábbiakban néhány fotó látható a forraltborosokról
I. helyezett
Tejbüfé csapat – Cserni Ferenc vezetésével (középen)
Tihanyi Rettenetes – Tihanyi Othello hagyományos fűszerezéssel – ezzel nyertek
Syrah alap – a hagyományos fűszerek mellett chili, chilis csokoládé és fahéj ízesítéssel
II. helyezett
Sasa-team – Salánki Tamás vezetésével (balról)
Rajnai és Olaszrizling Cuvée – a szokásos fűszerek mellett almát, aszaltszilvát, vaníliát tettek bele ízesítőnek
III. helyezett
Tihanyi Borbarátok Csapata – Czégai László vezetésével (éppen könnyezik)
Tihanyi Borbarátok Könnye – Tihanyi Vörös Cuvee hagyományos fűszerezéssel
Echo Étterem csapata
Készítettek egy hagyományos ízesítésű forralt bor vörösborból és egy másikat, aminek szintén vörösbor volt az alapja, de pikánsabb ízesítéssel – Jack Daniel’s Whiskey, vaníliarúd, szegfűszeg, vörösáfonya és méz – készült
Gazdi és csapata (a Gazdi éppen zsűrizett)
Vörösbor – szegfűborssal, fahéjjal, citromhéjjal, naranccsal, vörösáfonyával
Apáti-ponpom-pompon csapat
Mészáros féle borokkal dolgoztak. Pécselyi Olaszrizling – hagyományos ízesítéssel és Kékfrankos-Merlo – hagyományos ízesítéssel
Fék csapat
Illatos fehér Irsai Olivér – víz nélkül – sok gyümölcs, fahéj és más fűszerek
Ogre és Nyelvzsibbasztó
Tihanyi Olaszrizling alappal egy zöld hínárszirupos változatot készítettek. Mézzel, chilivel, Szent György keserűvel ízesítették
A másik szintén Olaszrizlinggel készült, ebbe több mézet és gyümölcsöt tettek
Tihanyi Asszonykórus
Vörösbor – narancsszeletek, kevés citromhéj, almaszeletek, szegfűszeg, szegfűbors, egész faháj és cukor
Miközben a többiek finom foralt borok, sült gesztenye, sült garda és kellemes zene mellett jól szórakoztak a téren, a zsűri lázasan dolgozott, hogy kiválassza a legjobb borokat
(A tagok: Salánki Sándor (balról), Takács Imre, Tóth Béla, Szabó István, Koczor Kálmán és Tósoki Imre)
|
Balaton balatoni szabadstrandok bicikliutak balatoni bringakör bringakörút bizonyítvány boros kulturális sport szabadidős programok koncertek látnivalók