Nagyon jó hangulatban köszöntötték az új borokat Zánkán a múlt hét végén. A viszonylag késői időpontnak köszönhetően több gazda, illetve borászat már kóstolót is hozott az idei termésből.
A Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület, a települési és a német kisebbségi önkormányzat, valamint a Faluház közös rendezvényéhez most is a község északi végén, a Rozmaring Lovasudvar előtt gyülekeztek a felvonulók. A gyönyörű őszi napsütésben a nézők és a közreműködők is jóval többen voltak a korábbi években megszokottnál. Több fogat, lovas, traktor és más jármű a közeli településekről érkezett, persze sokan voltak a helyiek is. A megszokott résztvevők között az idén is ott voltak a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Egyesület tagjai, a Bokafogó Néptánccsoport, a Magyar Tenger Népdalkör, a Magyar Tenger Gyermek Tánccsoport, a Nevesincs Színjátszók és persze a Rozmaring Lovasudvar lovasai.
A menet nem sokkal kettő óra után indult a közel négy kilométeres falujárásra. Négy helyen tartottak hosszabb pihenőt, ahol a helyi és környékbeli borászok, borászatok borral, pogácsával kínálták a felvonulókat.
A megállóhelyeken Szarka Lala kisbíró kihirdette a szürettel kapcsolatos híreket és egy-egy művészeti csoport, illetve a Hórihorgas Hujákolók csapata előadta műsorát.
A felvonulás a Faluháznál zárult, ahol Bor Kálmán közben elkészítette a több száz adag gulyást a közös vacsorához, a nagyteremben pedig Leblanc Győző és Tóth Éva operett énekes adott műsort.
A szüreti ünnepet báli mulatság zárta.
♦
Az idei évjárat várható minőségéről az egyik felvonulót, dr. Cseh Ferencet kérdeztem. A Zánka és Környéke Pinceszövetkezet elnöke szerint az év nem telt gond nélkül, hisz jég, vihar, fagykár egyaránt volt, amik náluk is okoztak kieséseket. Ugyanakkor más vidékeken pedig annyi többlet lett, ami helyettesíteni tudta a kieső mennyiséget.
A szüreti időszak eleje csapadékos volt, ezért a korábban érő fajtákat gyorsan le kellett szedni, de később viszont jó idő jött, így a több szőlőt tovább fenn lehetett hagyni. Összességében a tavalyival megegyező mennyiségű szőlőt szüreteltek, de a minőség elmarad a nagyon kíváló múlt évitől. Ettől persze lehetnek jó borok, de a borászoknak többet kell dolgozni ehhez.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre