Egy tejszínes, kapros halleves nyerte el leginkább a zsűri tetszését a második alkalommal megrendezett Alsóörsi Horgásznapon, de több hagyományos halászlét és más finom halételeket is kóstolhattak az érdeklődők.
Az alsóörsi strandon megrendezett program tavaly indult a községben működő Veszprém Vidéki Horgászegyesület (VVH) kezdeményezésére, a helyi önkormányzat támogatásával. A szombat reggeli horgászversenyre hét csapat nevezett mintegy húsz versenyzővel. (Az eredményekről az írás végén olvashatnak.)
Az igazán nagy érdeklődés az idén is a déli órákban zajló halétel készítő versenyt kísérte. Ezen hat csapat indult, hogy a zsűrinek, maguknak, barátaiknak és az “Alsóörsi pikkellyel” fizető látogatóknak megfőzzék, megsüssék a balatoni halakat. A zsűrit Gál Tamás mesterszakács, Németh Krisztina, a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület elnöke és Hebling Zsolt polgármester alkotta. Meg persze a közönség.
Helyiek, nyaraló tulajdonosok és más érdeklődők hosszan időztek a rendezvény helyszínéül szolgáló strandon, ahol a szép időben napozni, játszani is lehetett. Sőt többen meg is fürödtek a 23 fokos Balatonban. A többség persze a finom halételek miatt jött.
A versenyszabályok szerint a csapatok 80 adag ételt osztottak ki kötelező jelleggel a tallérokért a nézőknek, és az óvodában is főztek plusz 120 adag halászlét, ami szintén elfogyott. Ehhez a 200 adaghoz még hozzávehetünk legalább további százat, amit a csapatok maguknak, barátoknak, hozzátartozóknak készítettek.
A zsűri közös véleményét ismertető Gál Tamás úgy vélte, hogy nagyon nehéz jó halászlét főzni, mert könnyen el lehet rontani, hisz nem mindegy, mit, illetve miből mennyit tesznek bele. Az alsóörsi eredménnyel elégedettek voltak, a csapatoknak sikerült egészen jó halászleveket és más halételeket készíteni – mondta.
Az első helyet a balatonalmádi Három Grácia csapat nyerte el a Tejszínes, kapros hallevessel.
A második helyet a VVE-hez tartozó, budapesti illetőségű Gecse Team szerezte meg a halas ízesítésű töltött palacsintával. A zsűri elnökének annyira bejött az étel, hogy saját étlapjukon is szerepeltetni akarja meleg előételként
A harmadik helyezett a Bakter bisztró csapata lett a Bakterlé fantázia névvel készített balatoni halászlével
Csak a hálás közönségtől kaptak díjat az alábbi csapatok
A halasnap részeként horgászversenyt is tartottak délelőtt hét csapat részvételével. A legjobb eredményt a herendi Ponty Team érte el 3850 grammos teljesítményével, ami alig volt kevesebb a többi csapat együttes eredményénél. Az első hellyel a herendi csapat vihette haza az Alsóörsi Horgásznap vándorserlegét is.
Csapatban a második a Balatonfüred Team lett 1475 grammal, a harmadik pedig a veszprémi Garázsmenet HE 1240 grammal.
Egyéniben a herendi Kalász Nándor győzött 1830 grammos fogással, a második a szintén herendi Steinbach Emil lett 1310 grammal, a harmadik helyen Regenye Imre, a Garázsmenet HE tagja végzett 975 grammal. Ő nyerte a legnagyobb hal díját is egy 615 grammos példánnyal.
Hebling Zsolt polgármester nagyon elégedett volt a rendezvénnyel. A délelőtti ijesztő időjárás után nagyon szép időt kaptak. Az önkormányzat jövőre is örömmel támogatja a Veszprém Vidéki Horgászegyesületet (VVH) a program megszervezésében.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre