Rendkívül változatos programokkal nyitják az idei turisztikai szezont Balatonakaliban. Az első hajó fogadása mellett főzőversenyen, Szent Iván-éji tűzkerék gurításon, kemencés kenyérsütésen, kulturális programokon vehetnek részt az érdeklődők.
A tervezett program
10:30 Első hajó fogadása, szezonnyitogató gondolatok a Kikötőben
Közreműködnek: A Balatonakali Modern Tánccsoport és Fourtissomo térzenével
Kb. 10:45 és 11,30 órakor Egy órás, kedvezményes sétahajókázás
Kb. 10:45-kor az első hajó indulása után fúvós séta a Művelődési Ház udvarára,
ahol 8 órától kemencés kenyérsütés zajlik, majd további programok a helyszínen:
Fúvós percek a színpadon, ezt követően egész napos zenés hangulatkeltés
14:00 órától Leves a bográcsban!- főzőverseny a Művelődési Ház udvarán. Előzetes jelentkezés, további információ: Ihász Csilla-06-30-226-83-46.
A délután folyamán Szent Iván éjre készülve: lámpás készítés gyermekeknek ( a készlet erejéig)
Színpadi programok
17:00 Néptánc határon túli magyar gyermekektől
18:00 Holle Anyó Színház: Aranyszínű bárány
19:00 Tarisznyások együttes: Széltarisznya című műsora
Közben: eredményhirdetések, Tüzes Borok bemutatója
kb. 20:30-kor útjára indítjuk a Szent Iván éji tűzkereket, interaktív, műsorokkal, megállókkal tarkított tüzes sétájára tartsanak velünk, míg a Balaton vize ki nem oltja…
„Leves a bográcsba!”
Bármilyen jellegű, tartalmas leves készítéséhez várjuk az érdeklődőket, bográcsozáshoz kedvet érzőket június 25-én, szombaton délután 14 órától. Helyszín: Balatonakali, Művelődési Ház, Petőfi u. 2.
A leves: folyékony főtt étel, amit rendszerint első fogásként tálalnak, nagyobbrészt folyadékból álló, többnyire meleg étel; tápláló értékét és ízét a belefőzött zöldség, tészta, hús adja meg. Hagyománya aratáskor (június végén Péter-Pál nap körül): a forró nyáron a vizet és sót is pótolta a szervezetben.
Tartsanak velünk, az önkormányzat anyagi támogatást (5.000.-Ft) nyújt a főző csapatoknak, ennek módjáról a programszervezőnél érdeklődjenek.
Előzetes jelentkezést kérünk, melyet lehetőleg a versenyt megelőző napig tegyenek meg az alábbi elérhetőségeken: 06-30-226-83-46. / program@balatonakali.hu – Ihász Csilla programszervező
Versenyszabályzat
A nevezési szándékot kérjük előre jelezni. (Jelentkezés:06-30-226-83-46, Ihász Csilla). A versenyző csapatok a főzéshez anyagi támogatást kapnak, erről jelentkezéskor adunk pontos tájékoztatást.
Az alapanyagok beszerzését a versenyzők végzik, annak minőségéért felelősséget vállalva. Minden nevező maga gondoskodik a főző, ill. sütő alkalmatosságokról, egyéb hozzávalókról. Az alapanyagokat a higiéniai szabályok figyelembe vételével, betartásával, a megfelelő védőeszközök (kötény, kesztyű) használatával kell elkészíteni.
A nevezők vállalják, hogy csapatuk mellett az érdeklődők számára is tartanak kóstoltatást a „készlet erejéig”.
A főzéshez vagy tűzifát, vagy engedélyezett típusú, kifogástalan állapotú a kereskedelemben kapható PB-gázégőt szabad csak használni. A helyszínen csak egy PB-gázpalackot szabad tartani, azt, amelyet a főzéshez pillanatnyilag használnak. A kiürült PB-gázpalackot le kell szerelni, a helyszínről el kell távolítani, miután felszerelték a záró hollandianyát és a zárókupakot.
A szervezők biztosítják a zsűrizéshez és kóstoltatáshoz szükséges alapanyagokat, valamint a helyszínen ivóvíz vételi lehetőséget.
A főzés befejezése után minden olyan körülményt meg kell szüntetni, amely tüzet okozhat, a parazsat le kell vízzel önteni, majd be kell földdel takarni, szükség szerint később ellenőrizni, hogy megszűnt-e az izzás. (A tüzet teljesen el kell oltani!) A hulladékok elszállításáról a környezetvédelmi szabályok betartásával a versenyzők gondoskodnak (a szervezők erre a célra műanyag zsákokat és helyszíni szemeteseket biztosítanak). A terület tiszta, rendezett, eredeti állapotban történő visszaadása a versenyzők kötelessége.
Balatonakali Község Önkormányzata
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre