A hétvégén rendezték a hagyományos Hal- és borünnepet, aminek keretében az idén megtartották a halétel főző versenyt és bemutatták a Paloznaki Etalon 2016 bort.
A program pénteken este kezdődött Horányi László színművész zenés irodalmi estjével. Szombaton délelőtt a gyereknek tartottak kézműves foglalkozást. A halételek főzőversenyére délután háromkor, a legnagyobb forróság idején gyűltek össze a csapatok a Tájház udvarán. A hat induló csapat és a néhány érdeklődő láttán úgy tűnt, hogy nagyon családias lesz a rendezvény. Az esti órákra azonban megtelt az udvar, hogy az ételeket elfogyasszák, a Falu borát megkóstolják, és borozgatás mellett meghallgassák a PG Csoport koncertjét.
Mint a főzőverseny eredményének kihirdetésénél kiderült, a zsűri három megosztott első helyezést adott ki, a többi csapatot pedig emléklappal díjazta.
Az első helyezettek
Emléklaposok
A verseny hatodik indulója az önkormányzati vendégházban alkotó tábort tartó, egyben az esti koncertet adó PG Csoport tagjaiból alakult. A csapat annyira titkosan készítette a halászlét, hogy nem sikerült bővebb információt szerezni róla és a kép sem készülhetett a főzésről. A zsűri oklevéllel ismerte el az erőfeszítéseiket.
Az utóbbi években a Hal- és bornapok hagyományos programja a Falu idei borának, a Paloznaki Etalon 2016 bemutatása. Mint Englert Dezső, a Paloznaki Borklub vezetője, a helyi borverseny szervezője elmondta, a Falu bora projektet három évvel ezelőtt indították el az egyik képviselő, Árvai Attila kezdeményezésére. A bor a Paloznaki Etalon nevet kapta, mert azt szeretnék vele megmutatni, hogy a paloznaki bornak – ami alatt itt szigorúan Olaszrizlinget kell érteni – ilyennek kell lenni.
A szabályok szerint a Paloznaki Etalont a falu szőlőterületein termelt borok hivatalos versenyén arany éremmel jutalmazott Olaszrizling borokból állítják össze. Azért esett erre a fajtára a választás, mert a mintegy 40 hektáros szőlőterület 70 százalékát az Olaszrizlingek adják.
Az idén négy termelő, Papp Miklós, Straszner József (Papa), Velencei Tamás és a Homola Pince 2016-os Olaszrizlingjének egyenlő arányú házasításával készítették a Paloznaki Etalon 2016 bort. A mintegy 150 litert lepalackozzák, egy részét a falu programjain fogyasztják el, a többi az önkormányzat reprezentációs céljaira használják fel.
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a heti hírlevelünkre