Balatonkenese – Az idei Lecsókirály nem csak főzni, énekelni is tud

A három legjobb csapat tagjainak egy része középen az idei Lecsókirállyal

Ismét hatalmas piknikező hellyé alakult augusztus utolsó szombatján a kenesei Széchenyi park. Több mint 20 csapat rendezkedett be sátraival, tűzhelyeivel és különböző kellékeivel, hogy a 13. Országos Lecsófesztiválon megmutassa, milyennek is képzeli a legjobb lecsót.

 

A csapatok mellett kitelepültek a borházak, vásározók, és a színpadon is folyamatosan zajlottak a programok.  Az elkészült lecsókat az idén is jeles zsűri értékelte, melynek szakmai vezetője Kocsis Bálint mesterszakács volt. A helyieket Gyenge Katalin önkormányzati képviselő, Jurics Tamás jegyző, valamint a hosszú ideje félig keneseinek számító Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőr, rendező képviselte. A testület ötödik tagja Mikó István Jászai Mari-díjas színművész volt.

 

A zsűri munkája nem volt vitáktól mentes – a tagok: Jurics Tamás (balról), Kocsis Bálint, Gyenge Katalin, Ráday Mihály és Mikó István

Miközben a zsűri dolgozott, a csapatok a színpadon előadták a versenyre írt himnuszaikat. Szinte mindegyik produkció nagy sikert aratott, de az idén még a Megalecsó nótáját is lenyomta a Lecs-Go csapat himnusza, amit egy Hungária nóta átigazításával készítettek. Az alábbi videón akár meg is lehet hallgatni, milyen ütősre sikerült a Lecsókirály dala Tóth Zoltán előadásában.

 

Honvéd Üdülő csapata még a spárgát is bedobta, igaz, csak a színpadon. A lecsót hagyományosan készítették tojással dúsítva

A himnuszok előadása után a szemfülesebb csapatok kvízen vehettek részt, majd a Conestoga Country Linedance műsora után megkezdődött az eredményhirdetés.

A talán ezer főt is meghaladó hallgatóságot köszöntő Tömör István polgármester örömmel állapította meg, hogy az eredetileg szezonzárónak szánt lecsófesztivál az idén kicsit elsietettnek tűnik az időjárás alapján. Arra kért mindenkit, hogy a remélhetően szép ősz során is látogassanak el Balatonkenesére, élvezzék az itteni vendégszeretet. S ha az idén mégsem jönnének, Kenese és a keneseiek jövőre is itt lesznek, szívesen várnak mindenkit a szálláshelyeken, vendéglőkben, strandokon és a különböző programokon.

 

Az eredmények kihirdetése előtt röviden beszélt bírálati szempontjaikról a zsűri elnöke, Kocsis Bálint. Mint elmondta, a bírálat során próbáltak néhány alapvető dologra figyelni, például, milyen tisztaság volt a csapatok standján, hogyan készítették elő az alapanyagokat, összeillenek-e az alapanyagok. Persze az ízek is fontosak voltak, de lecsót nem egyszerű értékelni, mert mindenki nagyon tudja, hogy milyen az igazi – szerinte. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a csapatok többnyire hagyományosan készített lecsóként adták le az ételeiket, de mind a huszonegy más volt.

Az eredményt Gábor Adrienn, a rendezvény házigazdája, a Kultúra Háza intézményvezető-helyettese hirdette ki. Az okleveleket és a nagy számú díjat, különdíjat a zsűri tagjai mellett Tömör István polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő adta át.

A 13. Országos Lecsófesztivál első helyét és ezzel a Lecsókirály címet a Lecs-Go csapat, illetve séfje, a Lecsókirály dalt éneklő Tóth Zoltán nyerte el.
A második helyezett a tavalyi győztes, az Ad Libitum csapat lett, akik egyben Mikó István különdíját is megkapták. A harmadik helyen a kenesei Öreg-hegyi Széplányok csapat végzett. A közönségdíjat és a legkreatívabb csapat díját a Zöldfa Team kapta.

 

Kontrát Károly átadja a díjat az Ad Libitum csapat képviselőjének. A háttrében Gyenge Katalin és Tömör István

 

A Lecs-Go csapat a kenesei Tóth Zoltán budapesti kollégáiból verbuválódott, csapatépítő téringként indultak a versenyen. Hazai zöldségekből, szalonnából készített lecsó egy kis fokhagymával és ajvárral ízesítve

 

Harmadik helyezett Öreg-hegyi Széplányok Szolga Szilvia séf irányításával szüreti lecsót készítettek. Az alapja hagyományos lecsó, de a húsos részeket szőlőlevélbe töltötték, és szőlőszemeket is raktak bele a végén

 

A Zöldfa Teamet a győri Zöldfa Étterem dolgozói alkották családtagokkal, barátokkal kiegészülve – Sárközi Nándor séf irányításával gerslis (hántolt árpás) lecsót készítettek hámozott paprikából, paradicsomból, kolbászcsipsszel, mellé egy baconos szűzszeletet sütöttek a kolbász zsírjában

 

A sok induló közül talán a legérdekesebb a kenesei rendőrőrs csapata volt.  Két lecsót is készített. Az egyik egy hagyományos lecsó volt szalonnával, kolbásszal. A másik szabolcsi mintára készült, a szalonna és a kolbász helyett tejfölt tettek bele – magyarázta Vágfalvi Attila a receptet

Kép, videó, szöveg Győrffy Árpád

 

Iratkozzon fel a heti hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Hasznos lehet!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Cookie szabályzat Őszintén szólva én sem vagyok szerelmes a Cookie-ba, mert nem szeretem, ha olyan dolgokat alkalmaznak velünk kapcsolatban, amivel nem vagyunk teljesen tisztába. De egyszerűen nem tudunk mit tenni ellene, ha működtetni akarjuk az oldalunkat, mert az általunk használt szoftverek, segítő alkalmazások erre épülnek. Néhány Cookie az egyes szolgáltatások működéséhez nélkülözhetetlen, vannak, amelyek információt, statisztikát gyűjtenek a weboldal használatáról, adatokat elemeznek, hogy segítsenek számunkra, vagy az oldalunk működését segítő, biztosító partnereink számára megérteni, az emberek hogyan használják az online szolgáltatásokat, hogy fejleszthessük azokat. A Cookie-k közül egyesek átmenetileg működnek, és a böngésző bezárása után eltűnnek, de tartósak is megtalálhatók köztük, amelyek a számítógépeden tárolódnak. Ha látogatása során Ön mellőzi a Cookie-k használatát, tudnia kell, hogy a oldal nem fog az elvártaknak megfelelően működni. Ha a számítógépén már megtalálható Cookie-k közül szeretne törölni, kattintson a böngészőben található "Súgó" menüpontra és kövesse a böngésző szolgáltatójának utasításait! Még többet megtudhat a Cookie-król, azok törléséről és irányításáról a www.aboutcookies.org weboldalon!

Bezár