A néha borzalmasan szakadó eső ellenére is nagy érdeklődés mellett, rendkívül jó hangulatban zajlott Balatongyörökön a 3. alkalommal megrendezett “Háromlábú fesztivál”, az ország talán legszebb helyen megrendezett főzőversenye.
A sikert mutatja, hogy az első két rendezvényen induló 12-12 csapattal szemben az idén tizenhárom indulója volt a Szépkilátóban megrendezett versenynek. Bár a program, illetve a főzőverseny a bográcstartó állványról kapta a nevét, más eszközökkel is lehetett főzni. A lényeg, hogy valamilyen szabad tűzhöz illő finom ételt készítsenek az indulók.
A csapatok elsősorban a községben élő állandó lakosokból, magyar és külföldi üdülőtulajdonosokból, vendégekből verbuválódtak, a baráti társaságok mellett több civil szervezet, munkahelyi közösség is benevezett, de voltak olyan távolabbról érkezők is, akik kimondottan a rendezvény miatt választották az idén is kirándulásuk, nyaralásuk célpontjául Balatongyörököt.

Az ételeket retróáron, 200 forintos kóstolójeggyel lehetett vásárolni a csapatoktól, akiknek a művelődési ház 15 ezer forintig finanszírozta a nyersanyagköltségeket

Miközben készültek az ételek, a nagysátor alatti színpadon először a Mr. G. Blues Banda játszott, majd a képen is látható Badacsony Kedély Egylet Zenekar
A főzőcsapatok sátrak alatt próbálták megóvni magukat, ételüket, tüzüket a hol csak szemerkélő, máskor szakadó esőtől.

A Tourinform dolgozói csirkepaprikást főztek

A győriekből álló Happy Pepe csapat séfje, Józsi éppen az autóhoz indul egy kis fűszerért a szakadó esőben
Az ételeket szakemberek értékelték. A zsűrit két mesterszakács, Gombkötő János és Németh Tamás, egy gasztroblogger, Somogyi Zoltán Max és Fekete György Pro Tourismo díjas szállodai szakember alkotta.
A közös véleményt összefoglaló Fekete György elmondta, hogy nagyra értékelték minden csapat munkáját, mert a rendkívüli körülmények között is finom és izgalmas ételeket kóstolhattak. A zsűri tetszését különösen a káposztás ételek nyerték el a szép kialakítás, jó állag és a finom ízek alapján. De kóstoltak nagyon jó pörkölteket, vadragút és más, a bográcshoz illő ételeket is. Személyes kritikaként annyit jegyzett meg, hogy amíg régen az ételek jelentős részét el szokták sózni, addig most inkább kicsit hiányzott a só némelyik ételből.

A zsűri – Gombkötő János, Németh Tamás, Somogyi Zoltán Max és Fekete György
A konkrét eredményeket Villányi Éva, a rendezvény főszervezője, a művelődési ház vezetője ismertette. Az okleveleket és ajándékokat Bíró Róbert polgármester adta át.

A csapatok vezetői a díjátadón
Kilenc csapat elismerő oklevelet kapott és egy-egy üveg bort. Különdíjas lett a győriekből álló Laci Konyha csapat. Az oklevél és bor mellé egy egyhetes strandbelépőt.

A különdíjas Laci Konyha csapat vezetője átveszi a díjat Bíró Róberttől
A harmadik helyezett lett a Györöki Vadkanok csapata, második a Balatongyöröki Hölgyklub, az első pedig az osztrák, német, magyar tagokból álló Kicsi Huszár Regimentje csapat lett.
Az első helyezett jutalma az Andromeda Travel felajánlásaként egy 2×3 fős görögországi, makrigialoszi szállás hét éjszakára.

Györöki Vadkanok – Németh István (balról) és Bíró József 15 kilogramm vaddisznó húsból készített pörköltet vargányával és vörösborral megvadítva

Balatongyöröki Hölgyklub – Király Lászlóné (balról), Riba Istvánné és Romány Jutka – húsgombócos töltöttkáposztát készítettek györöki módra, pörkölttel, tejföllel

Kicsi Huszár Regimentje – Györökön élő osztrák és német üdülőtulajdonosok, a Hatod kisvendéglő törzsvendégei a jobbról álló főnökkel, Kicsi Huszárral, azaz Márkus Tamással – itt is a kedvenc ételüket, a levélbe csavart töltöttkáposztát főzték

Az eredményhirdetés után a tapolcai Jazzy Cherry zenekar koncertje zárta a programot

Közben kisütött a nap, igaz, nem sokáig, mert beesteledett – a képen a Hamutiprók sátra a tanúhegyek panorámájával
Kép és szöveg Győrffy Árpád
Itt is feliratkozhat a hírlevelünkre